ANWB staakt steun aan tv-serie

De ANWB beëindigt de samenwerking met de producent van het RTL4-programma Gevaar op de Weg. De bond voor weggebruikers zal nog wél meewerken aan de lopende serie, waarvoor nog tien uitzendingen staan gepland. In het programma worden automobilisten met een afwijkend rijgedrag gevolgd met in hun wagen aangebrachte camera's.

Volgens de ANWB heeft het besluit niets te maken met de vervolging die het openbaar ministerie instelt tegen de producent van Gevaar op de Weg. ,,De beslissing te stoppen was al eerder genomen. We werken al tweeëneenhalf jaar mee aan het programma. Dat is lang genoeg'', aldus een woordvoerder van de ANWB.

De producent van Gevaar op de Weg haalde vorige week het nieuws, nadat een door het programma geselecteerde 21-jarige bestuurder in Wassenaar te hard reed, uit de bocht vloog en op een bestelbus botste. De veroorzaker van het ongeluk en de bestuurder van het busje bleven ongedeerd. Het openbaar ministerie besloot de 21-jarige man te vervolgen wegens roekeloos rijden en de producent van het tv-programma wegens uitlokking van het ongeval. De ANWB en RTL4 worden niet worden vervolgd. RTL zendt de beelden van het ongeval voorlopig niet uit, ,,want dat lijkt ons niet zo aangenaam voor de betrokkenen'', aldus een woordvoerder.

De woordvoerder van de ANWB zegt dat zijn bond ,,ook na het ongeval instaat voor de integriteit van de programmamakers''. De ANWB staat ook nog achter de formule van Gevaar op de Weg. ,,Het programma mag dan afwijzende reacties opleveren, er kijken gemiddeld 1,3 miljoen mensen naar. We hopen dat sommige kijkers zich herkennen in het vertoonde rijgedrag en bij zichzelf te rade gaan. Maar we erkennen ook het risico dat kijkers zo'n rijstijl overnemen'', aldus de woordvoerder.