AEX krabbelt op en wacht op Fed-besluit

De Amsterdamse beurs krabbelde vanochtend na dagen van verlies weer omhoog. De beleggers trekken zich op aan de stijging die de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq maandag had laten zien. Het wachten was op de verwachte renteverlaging in de Verenigde Staten. Tegelijkertijd liet Philips beleggers schrikken met een winstwaarschuwing.

De AEX-index stond aan het einde van de ochtend met een winst van 0,84 procent op 552,28 punten. De helft van de 25 meest verhandelde fondsen stond vanmorgen op winst, gisteren waren dat er maar vier. De Midkap-index won een lichte 0,3 procent en stond rond het middaguur op 577,27 punten.

KPNQwest, grote verliezer van gisteren, stond rond het middaguur op 13,75 euro, een winst van ruim 2,5 procent. Daarmee is het verlies van gisteren nog niet goedgemaakt.

Ook ASM Lithography noteerde winst. ASML won vier procent en stond op 23,98 euro. De fabrikant van chipmachines was eind vorige week de grote aanjager van de mineurstemming op de Amsterdamse beurs.

Die stemming sloeg vanochtend om als gevolg van positieve resultaten die gisteren behaald werden in New York. Daar noteerde de Nasdaq een winst van 3,2 procent en sloot op 1951,2 punten. Later vandaag vergadert het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken, de Fed. De vergadering mondt vrijwel zeker uit in een renteverlaging, met als doel de economie in de Verenigde Staten uit het slop te halen. Een verlaging van 0,5 procentpunt is al ingecalculeerd. Volgens velen zal de rente met 0,75 procentpunt omlaag gaan. Sommige analisten zijn bang dat een verlaging van 0,5 procentpunt beleggers niet tevreden zal stellen en de beurzen opnieuw in moeten leveren.

De volgende samenkomst van de Fed is pas op 15 mei. Beleggers verwachten niet dat het systeem van centrale banken, geleid door Alan Greenspan, tot dan zal wachten maatregelen aan te kondigen

Philips moest vanochtend met ruim drie procent verlies flink inleveren aan de Amsterdamse beurs. Laat in de ochtend krabbelde het elektronicaconcern weer wat op, maar stond nog steeds met een verlies van 93 eurocent op 31,62 euro. Philips gaf een winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal van haar componenten- en halfgeleiderdivisie als gevolg van tegenvallende resultaten op de Amerikaanse markt. Aandelen in de technologie- en telecomsector op andere Europese markten ondervonden hiervan weinig hinder. Het Duitse Infineon en Siemens boekten winsten van 4,46 en 2,39 procent, het Britse Colt Telecom liet een plus zien van ruim 4 procent. ,,We reageren vandaag op de gebeurtenissen op Wall Street, en niet op de winstwaarschuwing van Philips'', zo zei een handelaar in Londen. ,,We hadden niet verwacht dat Philips het beter zou doen, na alle waarschuwingen uit Amerika.''

De Franse CAC-index won 1,46 procent en stond rond het middaguur op 5123,65 punten. De FTSE-100 in Londen kreeg er 1,23 procent bij naar 5621 punten, en de Duitse DAX-index noteerde aan het einde van de ochtend 5758 punten, een winst van 1,75 procent. De beurs in Tokio was vandaag gesloten wegens een Japanse feestdag. De andere belangrijke beursgraadmeter, Hong Kongs Hang Seng-index, sloot 1,75 procent lager dan gisteren.