WARMTE VOOR DE MENSEN IN WOLLUK

Het voetbalsprookje in Waalwijk duurt onverminderd voort. Na een 2-1 achterstand behaalde RKC gisteren een zwaarbevochten 3-2 zege op Willem II. De club met het kleinste stadion bezet de gedeelde vierde plaats in de eredivisie. ,,We gaan Europa in'', zongen de Brabantse supporters optimistisch. ,,Ik snap er geen moer van'', zei trainer Martin Jol.

Het geheim van RKC viel gisteren van twee buitenlandse brekebenen af te lezen. De geblesseerde Joegoslaaf Zeljko Petrovic had de wedstrijd tegen Willem II desnoods op krukken willen meespelen. En de geblesseerde Kaapverdiaan Nascimento werd tijdig opgelapt, strompelde bij een hoekschop naar de tweede paal – waar hij de bal per ongeluk in het doel kon lopen.

Het doorzettingsvermogen van Nascimento is kenmerkend voor het karakter van RKC, zoals het veranderende gedrag van de supporters ook kenmerkend is voor de groeiende status van de provincieclub. Terwijl de agenten van Mobiele Eenheid rustig achterover leunden op de parkeerplaats van sportpark Olympia, vertoonden de fans van RKC zeldzaam agressief gedrag.

De grote broer uit carnavalsstad Tilburg, achttien kilometer van Waalwijk gelegen, werd uitgemaakt voor `Kruikenzeikers'. Stewards konden een handgemeen maar net voorkomen. RKC telt mee in de boze voetbalwereld, RKC heeft zijn eigen hooligans.

Stadion Mandemakers, vernoemd naar de sponsor die geen manden maar keukens verkoopt, was gisteren het strijdtoneel van een Brabantse derby met twee verschillende spelopvattingen. Willem II speelde fraai combinatievoetbal. RKC camoufleerde de technische tekortkomingen met hartverwarmend vechtvoetbal. Het speelde in de geest van de trainer, die met gebalde vuisten langs de lijn stond.

Martin Jol was na afloop vol lof over zijn selectie die door een waslijst aan blessures danig was verzwakt. ,,Dit was bijna een thriller. Onze mentaliteit heeft ons over de streep getrokken. Ik snap er geen moer van, maar we staan nog steeds keurig op de vierde plaats. Als wij naast Rick Hoogendorp (elf treffers, red.) nog de beschikking hadden over een trefzekere aanvaller, stonden we waarschijnlijk in de top drie'', sprak de drievoudige international Jol die in clubverband onder andere voor Bayern München en West Bromwich Albion actief was.

RKC is met een stadion voor 6.100 toeschouwers en een begroting van dertien miljoen gulden nog steeds een `klein duimpje' in de eredivisie. De gemeente Waalwijk (in de volksmond Wolluk geheten) telt sinds de herindeling veertigduizend inwoners. Het achterland van de Langstraat, waar het boemeltje `Halve zolen lijntje' na de terugval van de schoenenindustrie werd opgeheven, biedt groeimogelijkheden. Zo is het westelijk deel van Waalwijk één grote meubelboulevard.

De sponsors staan tegenwoordig in de rij bij RKC. En ze drinken na afloop de bierpompen leeg. Dick Dekkers heeft drie kapperszaken en is voorzitter van de vriendenclub RKC. Hij toonde gisteren trots zijn ,,paradepaardje'', het bruine café dat ruimte biedt aan lokale en regionale geldschieters uit het midden- en kleinbedrijf. Dekkers heeft een verklaring voor de groeiende geldstroom. ,,Wij creëren warmte voor de mensen. Er is weinig agressie. Wij hebben hoe langer hoe meer vrouwen in onze club. Hier heerst een unieke sfeer.''

Door de verkoop van het stadion aan de gemeente voor vier miljoen gulden kreeg RKC steeds meer financiële armslag. Twee seizoenen geleden bedroeg de begroting acht miljoen gulden. Een vijfjarenplan, opgesteld in 1998, voorziet in een groei naar zestien miljoen gulden. Een bedrijfstakonderzoek wees vorig jaar uit, dat het verzorgingsgebied van RKC het kleinste van Nederland is, maar de bijdrage per sponsor het hoogste van alle BVO's.

De Rooms Katholiek Combinatie, opgericht in het najaar van 1940, is niet langer het `lelijk eendje' van de eredivisie. De oude tribunes, die de vergelijking met een fietsenstalling nauwelijks konden doorstaan, hebben in 1996 plaats gemaakt voor een modern onderkomen met VIP-tribunes. Algemeen directeur Brands spreekt van ,,een inhaalrace''. De oud-speler van RKC noemt als voorbeeld de oude perstribune, die bij nat weer in een regenton veranderde. ,,De journalisten hadden veel te verduren. Wij moesten wel heel goed spelen om een goed verhaal in de krant te krijgen.''

Het huidige bestuur van RKC heeft plannen om de vier hoeken van het stadion dicht te bouwen en moet daarvoor 3,5 miljoen gulden lenen bij de gemeente, de eigenaar van het stadion. Het bedrag wordt in termijnen terugbetaald, zoals het een nette club als RKC betaamt. ,,In de hoeken moeten de kinderen een plaatsje krijgen'', verklaarde voorzitter Jan Snoeren. ,,Wij zijn één grote familie en dat willen we ook naar buiten toe uitstralen.``

RKC speelt pas sinds 1984 in het betaalde voetbal. In 1981 en 1982 werd de club algeheel amateurkampioen. Aan de overstap naar de profs ging een stemming vooraf: 121 leden waren voor, 86 leden waren tegen. Na enkele mislukte promotiekansen in de nacompetitie verwierf RKC in 1988 een plaats in de eredivisie. Peter Bosz, Marcel Brands, Ad van der Wiel, Cees Schapendonk en Gerrie Kleton waren de sterren van weleer. In de afgelopen twaalf seizoenen bleef RKC, soms met kunst en vliegwerk, behouden voor de eredivisie. Drie keer bood de nacompetitie uitkomst.

Keerpunt in de clubhistorie was de FIOD-affaire in 1991. De fiscale opsporingsdienst ontdekte een zwart-geld-circuit. Trainer Leo van Veen en bestuurslid Piet Kipping werden gestraft voor hun aandeel in deze affaire.

Kipping was meer dan dertig jaar werkzaam voor RKC. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur dienstverlening bij een dierenasiel. Hij is daar nog steeds werkzaam, nu vrijwillig.

Na de FIOD-inval werd de amateuristische werkwijze omgebogen in een professionele organisatie. Algemeen-directeur Brands, die in twee perioden bij elkaar elf jaar in het shirt van geel en blauw heeft gespeeld, is verantwoordelijk voor het beleid op de lange termijn. Daadkracht, continuïteit en inventiviteit zijn de sleutelwoorden bij RKC. Als er, zoals afgelopen zomer, weer eens basisspelers moeten worden verkocht aan meer gefortuneerde clubs, staan de vervangers snel klaar.

Trainer Jol heeft een neusje voor betaalbare, karaktervolle spelers. Volgens Brands is de profielschets simpel en doeltreffend. ,,Wat voor kop staat er op.'' Jol werd drie jaar geleden door Brands gesmeekt om trainer van RKC te worden. Hij heeft de zieltogende club uit het moeras getrokken. Hij behoedde RKC van degradatie en leidde de ploeg dit seizoen naar de subtop van Nederland.

Van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi durft hij stilletjes te dromen. ,,Ik denk niet aan Europees voetbal, maar ik houd er stilletjes wel rekening mee'', zei Jol gisteren. ,,We hebben tien tot vijftien procent kans. In de Nederlandse competitie is veel mogelijk, dus ook Europees voetbal voor RKC.''

Jol kan geen kwaad doen bij RKC, dat het doorlopende contract met de trainer tussentijds wil verlengen en verbeteren. Jol wil graag blijven en heeft geen grote ambitie bij een grotere club aan de slag te gaan. ,,Voor het geld hoeft Martin niet weg'', verklaarde Brands het aanblijven van Jol. ,,Ik ben gelukkig hier'', sprak de succestrainer terwijl hij nog maar een sigaartje opstak.

    • Jaap Bloembergen
    • Marcel Abrahams