Vliegen met bril nu ook in F16

Middelbare scholieren die een bril dragen, zijn vanaf volgend schooljaar welkom bij de opleiding tot piloot van een gevechtsvliegtuig bij de Luchtmacht. Dit heeft de bevelhebber van de Luchtmacht, luitenant-generaal Dick Berlijn, zaterdag gezegd op de nationale carrièrebeurs. Eerder versoepelde de luchtmacht al de eisen voor piloten van transport-helicopters.

Tot nu toe was het voor elke scholier die een bril of contactlenzen droeg onmogelijk om piloot te worden van een gevechtsvliegtuig (F16). Een tekort aan piloten dwingt de Luchtmacht de toelatingseisen te versoepelen, aldus Berlijn. ,,We moeten de vijver waarin we vissen vergroten.'' De grens wordt waarschijnlijk een gezichtsvermogen van min één. ,,Luchtmachten in buurlanden hebben de versoepeling al ingevoerd en dat gaat goed'', zegt Berlijn.

Elk jaar heeft de Luchtmacht zo'n zestig jonge piloten-in-opleiding nodig, de organisatie telt ruim honderd gevechtsvliegtuigen. Daarvoor is een poule van zo`n zesduizend sollicitanten nodig. En die zijn er niet meer met de huidige beperking van perfect zicht. De ogen van elk mens slijten gedurende het leven, daarom stelde de Luchtmacht als eis dat het zicht van de jonge piloot in elk geval aan het begin van zijn loopbaan perfect moet zijn.

    • Frederiek Weeda