`Verliezen Arena zijn zaak voor Ajax'

De PvdA, de grootste fractie in de Amsterdamse raad, vindt dat voetbalclub Ajax in de toekomst moet opdraaien voor de verliezen in de Amsterdam Arena.

Ook meent de PvdA dat wethouder G. Dales (financiën en sport) de directie moet aanspreken op de bedrijfsvoering. ,,De Arena loopt financieel voor geen meter. Na vijf jaar ligt er nog geen fatsoenlijke grasmat, gisteren was het opnieuw een glijbaan'', aldus financieel woordvoerder T. Halbertsma in reactie op een publicatie in deze krant van zaterdag.

Amsterdam bezit voor 60 miljoen gulden aandelen in het stadion. Daarnaast heeft de gemeente via nadere steunmaatregelen nog eens 70 miljoen aan het Arena-complex gespendeerd, terwijl de grond onder het stadion destijds ver onder de marktwaarde, vijf miljoen gulden, aan het stadion is overgedragen. De raad nam in 1993 een motie aan waarin de maximale steun aan het stadion werd beperkt tot zestig miljoen.

Volgens Halbertsma moet Ajax voortaan voor de exploitatieverliezen opdraaien, omdat de directie van de Arena, mede door de problemen met het gras, wil afzien van de organisatie van niet-voetbalevenementen in het stadion. De gemeente steunde het stadion destijds, omdat de Arena ook plaats zou kunnen bieden voor evenementen. ,,Als het een Ajax-stadion moet worden, vind ik dat prima. Maar dan moet Ajax de exploitatieverliezen op zich nemen. Ajax is een puur commercieel bedrijf'', aldus Halbertsma. Hij wil dat de gemeente in de boekhouding niet langer suggereert dat de aandelen van de Arena 60 miljoen gulden waard zijn. ,,Dat zijn ze lang niet meer'', aldus Halbertsma.

De fracties van Amsterdam Anders/De Groenen en de SP hebben vragen aan het college van B en W over de gemeentelijke bijdrage aan het stadion aangekondigd.