VEB: half miljoen extra voor acties tegen beursfondsen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft haar reservering voor juridische acties tegen beursgenoteerde bedrijven met de helft verhoogd tot 1,5 miljoen gulden. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de VEB vanochtend presenteerde.

Tegen welke ondernemingen de beleggersbond wil gaan procederen zei directeur P. de Vries nu nog niet te kunnen zeggen. ,,Ik kan helaas nog geen namen noemen. Vorig jaar om deze tijd wisten wij ook nog niet dat wij inzake de beursgang van World Online zouden gaan procederen.'' Verder voerde de VEB acties rondom de overname van industrieel conglomeraat HIM Furness en de fusie van de vastgoedfondsen Uni-Invest en VastNed Offices/Industrial.

Vorig jaar gaf de vereniging 236.437 gulden uit aan juridische adviezen, ruim een ton meer dan in 1999, terwijl tevens 536.016 gulden is voorgeschoten aan een aparte stichting die de schadeclaim naar aanleiding van de beursgang van World Online heeft ingediend. Als gevolg van de verhoging van de juridische voorziening leed de VEB vorig jaar een verlies van 353.892 gulden.

De Vries klaagde vanochtend over ,,juridische spelverruwing'', doordat twee bedrijven die de VEB vorig jaar op de korrel nam zelf ook met tegenclaims tegen leden van de VEB en/of de VEB dreigden. Zo zint World Online op een miljardenclaim. ,,Kansloos'', zegt De Vries. ,,Dat gaat het financiële vermogen van de vereniging zover te boven dat wij ons er geen reële voorstelling van kunnen maken.''

Voor externe accountant Ernst & Young, die de jaarrekening van de VEB van een goedkeurende verklaring heeft voorzien, was de dreiging van de claim wel voldoende om daarover een aparte paragraaf in zijn goedkeuring op te nemen.

De schadeclaim tegen World Online heeft de VEB ruim 4.800 nieuwe leden opgeleverd. Aan de procedure doen 10.300 beleggers mee.

Per saldo steeg het ledenaantal van de VEB vorig jaar met 7.433 naar 27.471 leden. Mocht de claim inzake World Online ooit geld opleveren, dan kan de VEB daarvan 1 procent claimen, mits de participanten in de procedure daarmee akkoord gaan.

De Vries meldde verder dat er deze maand duidelijkheid moet komen over de verbetering van de dienstverlening van effectenmakelaar VEB Bottom Line, een samenwerking met zakenbank Labouchere. De twee partners konden daarover geen akkoord bereiken en zitten nu in een arbitrageprocedure.