Van Hooijdonk wel, Seedorf niet in selectie

Pierre van Hooijdonk en Boudewijn Zenden keren terug in de selectie van het Nederlands elftal dat voor de WK-kwalifcatie zaterdag in Barcelona tegen Andorra speelt en woensdag 28 maart in Porto tegen Portugal.

Bondscoach Van Gaal heeft vanochtend 21 spelers met negen aanvallers opgeroepen die morgen in Hoenderloon met de voorbereiding beginnen.

Vergeleken met de selectie voor het laatste oefenduel tegen Turkije op 28 februari, zijn ook Hofland, Bouma, Bosvelt, Paauwe, Hasselbaink en Bruggink weer uitgenodigd. Belangrijkste afvaller is Seedorf die voor het eerst in zijn loopbaan niet geselecteerd.

Van Hooijdonk maakte tijdens het Europees kampioenschap van afgelopen zomer voor het laatst deel uit van de Oranje-selectie. Hij kwam toen niet in actie. Zijn laatste optreden dateert van 4 juni 2000 toen hij inviel tijdens de oefeninterland tegen Polen. Van Gaal verklaarde vanochtend dat hij de spits van Benfica vooral heeft geselecteerd door zijn succes in Portugal. Van Hooijdonk is topscorer in de Portugese competitie. ,,Het heeft een psychologisch voordeel als je een speler met zo'n reputatie in de selectie hebt. Van Hooijdonk heeft in Portugal autoriteit en uitstraling. Dat kan daar beslissend zijn.''

Zenden ontbrak de laatste keren vooral door blessures in de selectie van Van Gaal. In tegenstelling tot de laatste interlands tegen Spanje en Turkije heeft Van Gaal nu de mogelijkheid een aanvalslinie op te stellen met flankspelers. Deze kan geheel uit Barcelona-spelers bestaan: Overmars, Kluivert, Zenden. De bondscoach liet doorschemeren dat hij dit tegen Andorra als een reële optie ziet. ,,Als je wordt geconfronteerd met zoveel verdedigers moet je breed aanvallen.''

Het duel tegen Andorra in het kleine stadion van FC Barcelona ziet hij niet als opwarming. ,,Dit land heeft voor het WK van 1998 slechts met 1-0 van de latere wereldkampioen Frankrijk verloren. Dugarry kreeg toen een rode kaart.'' Van de totale selectie moeten drie spelers op de tribune plaatsnemen. Ondanks de te grote groep behoort Seedorf niet meer tot de uitverkorenen. ,,Hij speelt bij Internazionale niet of slechts tien of vijftien minuten'', verklaarde Van Gaal. ,,Als spelers kiezen voor dit soort clubs kan dat gebeuren. Maar ik hoef Seedorf niet te adviseren. Hij heeft genoeg vertrouwen in zichzelf dat hij weer een basisplaats gaat bemachtigen.''

Selectie : Doel: Van der Sar, Westerveld. Verdediging: Reiziger, Frank de Boer, Stam, Hofland, Cocu, Bouma. Middenveld: Bosvelt, Van Bommel, Davids, Paauwe. Aanval: Makaay, Kluivert, Hasselbaink, Van Hooijdonk, Overmars, Zenden, Sikora, Vennegoor of Hesselink en Bruggink.