Van der Ploeg eist snelle vrijgave tv-gegevens

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur wil dat de NOS en De Telegraaf snel tot overeenstemming komen over vrijgave van de programmagegevens van de omroepen tegen een redelijke prijs. Het dagblad wil die in een wekelijkse tv-gids publiceren, maar de NOS weigert ze tot nu toe ter beschikking te stellen aan andere partijen dan de omroepen.

Van der Ploeg heeft de NOS en De Telegraaf per brief gemaand om een overeenkomst te sluiten, bevestigde hij dit weekeinde. Als beide partijen niet tot overeenstemming komen, zal de PvdA-bewindsman mogelijk op termijn wettelijke maatregelen nemen. ,,Ik ben ontevreden met de traagheid in dit dossier'', zei Van der Ploeg.

Voor de staatssecretaris is het duidelijk dat de NOS de gegevens tegen een redelijke prijs moet vrijgeven. ,,Programmagegevens horen openbaar te zijn. Punt uit.'' Hij noemde het ,,onzin'' dat de NOS en De Telegraaf al jarenlang in een juridische strijd verwikkeld zijn.

De brief van Van der Ploeg is mede ingegeven door een recente uitspraak van het gerechtshof dat oordeelde dat De Telegraaf de programmagegevens van de NOS mag gebruiken. De rechter achtte het aannemelijk dat de NOS misbruik maakt van haar machtspositie door programmagegevens alleen aan de omroepen te verstrekken.