Te koop

Bh met airbags

Ultrabra Airotic van Gossard. Verkrijgbaar van maat 70a tot 85c in de kleuren zwart, wit en lavendel. Te koop bij de Bijenkorf en luxe lingeriezaken voor 107,87 gulden. Info: (020) 497 49 75 of www.gossard.com.

Hèt merk op het gebied van push-up bh's kroont zich koningin van de bustevergroting zonder chirurgisch ingrijpen. Vanaf vandaag te koop: Ultrabra Airotic, standaard uitgerust met twee airbags. Een bustehouder van het trendy Britse merk Gossard uitgerust met vullinkjes en een pompje. ,,De draagster kan zelf bepalen hoe hard of hoe zacht ze ze oppompt'', aldus een woordvoerster van importeur Van Schijndel Textiel in Amsterdam.

Maar liefst twee cupmaten groter belooft Gossard de klant met de Airotic, maximaal opgepompt. Lingeriewinkel Hunkemöller verkoopt liever aquabra's, gevuld met water en gel. ,,Want dat voelt natuurlijker.'' Maar ook veel zwaarder, volgens Gossard. ,,De Airotic draagt net als een gewone bh en dat is wel zo prettig.''

Slim glas

IQ Glass, een warmtestralingsysteem met glas als warmtebron. Op basis van dubbel veiligheidsglas met low-E coating, opgevuld met Krypton gas. Offertes op aanvraag verkrijgbaar bij IQ Glass: (043) 457 47 48.

Wat doet u als u het warm wilt krijgen in de winter? Bij het raam zitten? Nee, beter van niet. IQ Glass raadt dat echter wel aan, en dat zonder cv te gebruiken. Het glas zelf is namelijk warmtebron en bovendien zo gemaakt dat het geen warmte doorlaat naar buiten, maar extra zonnewarmte wel naar binnen.

Het bedrijf uit het Limburgse Noorbeek ontwikkelde al meer dan tien jaar geleden de techniek voor de glasverwarming. Toch begint het pas de laatste jaren echt te lopen in ons land. Vooral mensen die wintertuin of serre bouwen, kiezen vaker voor glasverwarming. ,,Dan hoeven ze geen lelijke radiatoren te plaatsen. Bovendien verlies je veel warmte bij normaal dubbel glas.'' Het `slimme glas' is van dubbel gehard glas met een low-E coating, gevuld met Kryton gas. Een elektrisch stroompje geeft in het infraroodgebied stralingswarmte af naar binnen.

Eenzame hoogte

'Uitvindingen uit de ruimte, alledaagse toepassingen van de ruimtevaarttechnologie', door David Baker bij uitgeverij Uniepers in Abcoude. ISBN 90 6825 248 8. Voor 49,50 gulden verkrijgbaar bij de boekhandel. Info: www.uniepers.nl

Uniepers geeft een kijkje in de keuken van de ruimtevaart. Inmiddels zijn ruimtevluchten een bijna dagelijks verschijnsel, toch weten maar weinig mensen iets van de technologie erachter. Laat staan dat veel `doodnormale' producten zijn uitgevonden dankzij onderzoek in de ruimte.

De `spin-offs' in dit boek komen uit NASA-programma's. In korte, heldere teksten en met heel veel foto's behandelt auteur David Baker, jarenlang betrokken bij ruimte- en luchtvaartprojecten, een lange reeks gebruiksvoorwerpen. Zoals sportschoenen, draagbare laserapparatuur en krasvrije zonnebrillen. Maar ook bijvoorbeeld het ribbelbadpak, gebaseerd op een techniek om oppervlaktewrijving van vliegtuigen terug te dringen.

Dit boek is een van de eerste uitgaven van Uniepers in de categorie wetenschap. De uitgeverij houdt zich vooral bezig met boeken over archeologie, gezondheid, kunst, natuur, muziek en cultuurgeschiedenis.

    • Renske Schriemer