Spanningen bij PSV door brede selectie

In een zeer beknopte analyse van de wedstrijd kreeg PSV van FC Utrecht-trainer Frans Adelaar de complimenten en hij wenste de club succes op weg naar het kampioenschap. Wie de bekende kampioensschaal aan het einde van het seizoen in ontvangst mag nemen, stond wat hem betreft na gistermiddag wel vast. In de eerste helft werd FC Utrecht overklast door PSV, dat met een 5-1 overwinning zijn gram haalde na de beschamende uitschakeling tegen FC Kaiserslautern. Het elftal van trainer Erik Gerets deed in de twee UEFA-Cupduels vooral aan zelfkastijding en ook in de race om de landstitel kan de ploeg zijn eigen tegenstander worden.

Het gevaar schuilt vooral in de brede selectie. Dat levert ontevreden gezichten op bij spelers die vinden dat ze goed genoeg zijn om elke week te spelen. Gerets kreeg gisteren al de eerste binnenbrandjes te verwerken. Van Nistelrooij, die samen met Kezman het spitsenduo op zilverkleurige voetbalschoenen in het basisteam vormde, werd na 65 minuten gewisseld. Na het douchen verliet hij onmiddellijk de kleedkamer. De spits die bijna een jaar geblesseerd is geweest aan zijn rechterknie liet zijn gezicht niet meer zien.

Toch had hij minder reden tot klagen dan zijn vervanger Bruggink, die moet concluderen dat hij weer even ver is als vorig seizoen. De schaduwspits dacht dat zijn geduld op de bank dit jaar zou worden beloond met een vaste plek in het elftal. Niets is minder waar, want nu Van Nistelrooij weer in staat is om te spelen, dreigt hij opnieuw naar het tweede plan te worden verwezen. Bruggink had gisteren ,,niets te zeggen'' over deze ontwikkeling. Ook John de Jong, tegen Turkije nog opgeroepen voor het Nederlands elftal, moest tegen FC Utrecht genoegen nemen met een plek op de bank bij PSV.

Met name ten aanzien van Bruggink, die vanochtend door bondscoach Van Gaal is gekozen voor de selectie van het Nederlands elftal, staat Gerets voor een dilemma. Hij kan de komende weken moeilijk topscorer Kezman buiten de ploeg laten. Of de situatie volgend seizoen gunstiger wordt voor Bruggink, is de vraag. Zelfs als Kezman of Van Nistelrooij worden verkocht, hoeven zijn kansen niet te stijgen. PSV heeft immers zijn oog al laten vallen op Vennegoor of Hesselink van FC Twente.

Het gedrag van Van Nistelrooij was gisteren onvolwassen en past niet bij een van de grootste persoonlijkheden van het Nederlandse voetbal. De spits kreeg enige weken geleden al van Gerets te horen dat hij ,,langzaam zou worden gebracht''. Na de confrontatie met Kaiserslautern, waarin het tandem Bruggink-De Jong faalde in de afwerking, was het begrijpelijk dat Gerets de getergde Van Nistelrooij een kans gunde in het basisteam. Doordat PSV van de Champions League overstapte naar de UEFA Cup, was hij per abuis niet opgegeven en derhalve niet speelgerechtigd. Tegen Utrecht kon Van Nistelrooij bewijzen dat dit wellicht een fatale fout is geweest van de PSV-leiding. De Brabander bleek echter nog niet over de juist scherpte te beschikken. Bondscoach Van Gaal kon hem vandaag met een gerust hart buiten zijn selectie laten.

Volgens Gerets was voor de wedstrijd ook ,,een beetje'' afgesproken dat Van Nistelrooij slechts zeventig minuten acte de présence zou geven. ,,Dat hij in die periode geen doelpunt heeft kunnen maken, speelde bij zijn teleurstelling zeker een rol. Wellicht was hij onze afspraak even vergeten. Het siert Van Nistelrooij dat hij boos uit de kleedkamer is weggelopen'', accepteerde Gerets het gedrag van zijn sterspeler. ,,Ieder uur dat hij speelt groeit zijn vorm en scherpte. Maar dat kan alleen als ik hem opstel.''

Gerets liet gisteren opnieuw Heintze buiten het team waardoor Bouma linksback speelde. Faber moest het veld ruimen voor Van der Weerden als rechtsback. Gerets zoekt kennelijk nog naar de juiste vervanger voor de geblesseerde Ooijer. ,,Van der Weerden heeft een goede pass en speelt tactisch sterk'', verklaarde Gerets zijn keuze. Gakhokidze kreeg na enkele veelbelovende invalbeurten een basisplaats. Maar net als Van Nistelrooij kon ook hij niet overtuigen. En het verzet van FC Utrecht was gisteren toch niet al te groot.

Reeds na ruim een half uur had de landskampioen de wedstrijd beslist met drie treffers. Nikiforov opende de score met een fraaie kopbal uit een vrije trap van Van Bommel. Rommedahl maakte 2-0 en daarna miste Van Nistelrooij een riante kans op 3-0. Zes minuten later nam de snelle Deen dan ook maar de derde treffer voor zijn rekening. Hofland werd na een charge van Van Mol met een beenwond van het veld gedragen, maar hij was beschikbaar voor Oranje.

Kort na rust bouwde Van Bommel de voorsprong verder uit, maar in de tweede helft was de rek eruit bij PSV. Het hoge tempo van voor rust kon de vermoeide ploeg niet meer opbrengen. Kuyt scoorde voor FC Utrecht uit een corner van Robbemond; Kezman bracht de eindstand op 5-1. De Joegoslaaf liet in de laatste minuut zien hoe je een uitgelopen keeper omspeelt.

    • Erik Oudshoorn