Slachterijen draaien weer op volle toeren

Sinds vanochtend vroeg draaien de Nederlandse slachterijen weer op volle toeren, nadat minister Brinkhorst (Landbouw) het vervoersverbod voor runderen, varkens, geiten en schapen gisteren had versoepeld. Brinkhorst besloot daartoe omdat nieuw onderzoek bij 47 verdachte bedrijven in Nederland geen mond- en klauwzeer heeft aangetoond.

Alleen in een straal van drie kilometer rond een bedrijf in Oene (gemeente Epe) blijft het vervoersverbod van kracht. Daar werden zaterdag 530 geiten en 74 kalveren uit voorzorg gedood omdat er zogeheten klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer bij het bedrijf waren aangetroffen. Brinkhorst handhaaft voorlopig het verbod om evenhoevige dieren op één plaats samen te brengen, waardoor markten nog niet zijn toegestaan. Dit verbod geldt nu ook voor paarden, afkomstig van bedrijven waar evenhoevigen verblijven.

Onze correspondent in Londen meldt: Het kan nog maanden en zelfs tot Kerstmis duren voor het Verenigd Koninkrijk officieel vrij is van mond- en klauwzeer. Dat heeft Nick Brown, de Britse minister van Landbouw, gezegd. Terwijl het aantal bevestigde besmettingsgevallen gistermiddag opliep tot 314, sprak Michael Meacher, de minister van Milieu, voor het eerst van ,,een nationale crisis''. Hij leidt een werkgroep die moet helpen de gevolgen voor de landbouw en het toerisme te beperken. De Britse rekening voor de epidemie zal uiteindelijk bijna negen miljard pond (ruim 30 miljard gulden) belopen, voorspelt het Centre for Economics and Business Research (CEBR). Het verlies in de toeristensector, die door de quarantaines kampt met massale afzeggingen, zal groter zijn dan dat van de landbouw (5 miljard tegen 3,6 miljard pond), aldus het CEBR.

Jim Scudamore, de diergeneeskundig hoofdinspecteur, blijft zich verzetten tegen vaccinatie, waartoe andere Europese landen waaronder Nederland hebben opgeroepen. Hij verdedigt vandaag in Cumbria, in het noordwesten, de plannen om preventief honderdduizenden gezonde dieren te doden in zones rond de 86 getroffen boerderijen in dat gebied. Dat plan werd vrijdag voorlopig uitgesteld na felle kritiek van boeren.

EUROPESE AANPAK pagina 3