Pseudoacacia- beleggen

Geldzaken 2001, 15-17 maart, Jaarbeurs Utrecht

Keurige mensen, spelend in het slijk der aarde. Ik weet niet of ik blij moet zijn met deze zin, maar hij schoot me te binnen op Geldzaken 2001, de beleggingsbeurs in de Utrechtse Jaarbeursgebouwen. Het is even oriënteren voor een smalle portemonneedrager als ik, maar daar is deze beurs voor bedoeld. Bij de ingang krijg ik een folder in de hand gedrukt van de stuk voor stuk goed ingevoerde analisten van IEX.NL, die in hun modelportefeuille vertellen wat ik zou hebben gekocht als ik zelf goed ingevoerd was geweest: Draka op vijf maart jongstleden, op zestien februari zou ik verstandig hebben gedaan aan stukjes Union Bank of Norway. De eerste spijt bekruipt me al. Nu zal het wel te laat zijn.

Bijscholen dus. Ik kan een cursus volgen bij Bisschop te Nieuwegein. Ik zie dat hun Workshop Optiestrategieën over de bear- en de bullmarkt gaat, maar schrik terug voor de straddles en strangles die worden genoemd. Kan ik me dan beter aanmelden als kandidaat `vrijblijvende VIP-behandeling' van de jonge firma Koerskompas? De voorwaarden lijken bepaald aantrekkelijk: men belooft brochures in gewone mensentaal, maakt plannen die ik zelf nooit zo zou kunnen uitvoeren, zoals alle VIPs heb ik alleen rechten en geen plichten, alles draait om geld en goede raad. Tsja. Ik krijg een mooie KoersKompas-doos aangereikt, en probeer de bijgevoegde Eurocalculator. Ik toets het getal twintig in, druk op de Euro-toets en krijg 2,59 als uitkomst: daar moet ik toch een brochure in gewone mensentaal over lezen.

Ik arriveer bij de stand van Nedlloyd, waar mooie scheepsmodellen te prijken staan. Men verspreidt een persbericht waarin 2000 een uitstekend jaar voor dit bedrijf wordt genoemd. Deelneming lonkt, met schepen heb ik altijd iets gehad. Misschien moet een belegger inderdaad het hart wel volgen, of het gevoel. Een op Geldzaken gratis verspreide AO-uitgave neemt daarentegen de moraal als uitgangspunt. Auteur Piet Steltman stelt hierin duurzaam groen beleggen voor, leidend tot genetische verfrissing, biovergassing, fietsen en ecologisering van het belastingstelsel. Wil ik beleggen in de duurzame en rechtvaardige wereld van Piet Steltman?

Ik aarzel. In het voorbijgaan blader ik in het Derivaten-magazine, zie het grillige verloop van een jaar Royal Dutch en Totalfina Elf, vind opnieuw een cursus (aanmelden op www.beleggingsonderwijs.nl), en zie in een ander blad dat investeren in een vijfsterren Golf & Beach resort 100 procent rendement in vijf jaar genereert.

Tsja. Het gaat me schemeren. Zodat ik me gewillig door een mevrouw laat meevoeren naar de stand van Robinia Gold.

,,Ik ga u vertellen hoe u met slechts hondervijfentwintig gulden per maand een kapitaal van 85.000 tot 350.000 gulden belastingvrij kunt opbouwen'', zegt ze.

,,Mooi'', zeg ik. ,,Zelf zou ik niet weten hoe ik dat voor elkaar krijg.''

Het blijkt om waardevast, duurzaam hardhout te gaan. Nederlands.

,,Hardhout komt toch uit de tropen?'' vraag ik verbaasd.

Ze schudt haar hoofd.

,,Finsterwolde, Roggel, Onstwedde en Tange. Eigen bodem.''

Het blijkt om de pseudoacacia te gaan, afkomstig uit de Verenigde Staten, het hout ervan is hard als teak.

,,Beleggen in een boom'', zeg ik. ,,Nooit aan gedacht.''

,,Het is een groeimarkt, letterlijk'', zegt de mevrouw. ,,Risico beslist nihil, en hoog in de moraalschaal. Wat let u?''

Die laatste vraag blijft nazeuren. Wat let mij? Wat let mij toch?

    • Atte Jongstra