Personeel NS dreigt met staking voor woensdag

Een deel van de conducteurs en machinisten van de NS heeft aangekondigd vanaf aanstaande woensdag opnieuw het werk neer te leggen. De personeelscollectieven voeren hiermee een eerder gesteld ultimatum aan de NS-directie uit. Zij willen het oordeel van de commissie-Blankert/Stekelenburg niet afwachten, die op verzoek van minister Netelenbos (Verkeer) bemiddelt in het conflict tussen personeel en management. De vorige grote staking was op 21 december.

Alleen als de NS-directie voor woensdag besluit de invoering van de gewraakte nieuwe dienstregeling (per 10 juni) uit te stellen, of in te trekken, vervallen de stakingsplannen. Eerder zei NS in ieder geval de uitspraak van de commissie af te willen wachten. Volgens een woordvoerder van de commissie komt zij mogelijk deze week al met haar rapportage.

Voormalig werkgeversvoorzitter H. Blankert en voormalig FNV-voorzitter J. Stekelenburg hebben inmiddels alle direct betrokkenen gesproken (ongeveer vijftien afgevaardigden van onder meer directie, vakbonden, ondernemingsraad en personeelcollectieven). De gesprekken worden naar verwachting vanavond afgerond. Het personeelscollectief in Zutphen zegt woensdag voor onbepaalde tijd te gaan staken. Arnhem doet hetzelfde vanaf vrijdag, Utrecht gaat de maandag daarop `plat'. Amsterdam en Rotterdam houden woensdagochtend tot negen uur een werkonderbreking, waarna ze een besluit nemen over verdere acties. Een woordvoerder van het personeelscollectief in Amersfoort zegt vrijdag een gezamenlijke vergadering met de machinistenbond VVMC te houden. ,,Maar de stemming is zo geladen, dat het goed kan zijn dat we woensdag alsnog besluiten mee te staken.'' De lokale personeelscollectieven zijn vorig jaar opgericht uit onvrede met de vakbonden.

Volgens FNV-bestuurder A. van den Berg zal zijn bond de acties niet overnemen, omdat ze juridisch gebonden is aan een eerder gesloten akkoord met de NS-directie. ,,Zolang de commissie geen uitspraak heeft gedaan, zijn we nog niet uitonderhandeld en kunnen wij de acties juridisch gezien niet steunen.'' Ook de andere betrokken bonden hebben zich twee jaar geleden juridisch aan de nieuwe dienstregeling verbonden. Het akkoord kreeg geen draagvlak onder de achterban.