Optreden tegen oppositie in Iran

Het revolutionaire hof in Teheran heeft gisteren alle politieke activiteiten verboden van de Iraanse Bevrijdingsbeweging, een officieel al langer verboden maar doorgaans gedoogde nationalistische oppositiepartij die hervormingen voorstaat. Ook werd met onmiddellijke ingang de publicatie van vier hervormingsgezinde dagbladen verboden die al op de zwarte lijst stonden. Dat heeft het Iraanse persbureau Irna gemeld.

Op 8 juni worden in Iran presidentsverkiezingen gehouden, die opnieuw een krachtmeting zullen opleveren tussen de conservatieven in het land en de hervormingsgezinden. Volgens waarnemers moet het nieuwe optreden van de autoriteiten tegen de Iraanse Bevrijdingsbeweging en de vier dagbladen tegen die achtergrond worden gezien. Volgens de waarnemers heeft het Iraanse regime met het daadwerkelijk verbieden van alle activiteiten kennelijk besloten tot verharding van zijn opstelling tegen de hervormingsgezinde krachten. Vorige week zondag werden tijdens een bijeenkomst in Teheran al 21 Iraanse liberalen en nationalisten opgepakt. Een aantal is inmiddels weer vrijgelaten, maar de meesten van hen zullen worden vervolgd op beschuldiging van samenzwering om het islamitische regime ten val te brengen.

De laatste presidentsverkiezingen leverden een grote overwinning op voor de hervormingsgezinde president Khatami. Hij heeft nog niet officieel bekendgemaakt of hij weer kandidaat is.