Onkundige tegenpolen

Net bijgekomen van het bericht in het Radiojournaal dat er wegens de MKZ-epidemie ergens in de buurt van de grote rivieren (de Rijn, niet de Nijl) uit voorzorg twintig dromedarissen `geruimd' zijn, ben ik niet minder verbijsterd als ik in het VPRO vrijdagprogramma al een voorproefje ontdek van Radio 1 nieuwe stijl, dat per 1 april ingaat. En alhoewel Anton de Goede, de primus inter paris onder de radiopresentatoren, in zijn aankondiging van het programma Standplaats Privé z'n uiterste best doet dat te verbloemen, is het snel duidelijk welke richting het zal uitgaan met Radio 1 en het verbazingwekkende samenwerkingsverband EO/VARA/VPRO.

Het programma dat Anton aankondigt is op papier nog best leuk. Een VPRO-verslaggever die meeloopt op de burelen van het gossip blad Privé. Dat zal commotie hebben veroorzaakt bij beide redacties. De VPRO zal zich suf vergaderd hebben of `dat nu wel kon' en bij het roddelblad zal ongetwijfeld het personeel een stoomcursus `gedrag tegenover een scherpzinnige linkse VPRO-verslaggever' gevolgd hebben. Dat laatste is helaas weggegooid geld, want de ingekwartierde reporter Gijs Groenteman (27, zoon van, en ex-medewerker Paul de Leeuw) blijkt al snel een equivalent van z'n doelgroep te zijn zodat zijn ingestudeerde knullerige vragen even dom klinken als de voorgebakken antwoorden, rechtstreeks uit de Privé-lik-op-stuk-cursus.

Eigenlijk is het lachwekkend om twee veronderstelde tegenpolen aan te moeten horen die uit onkunde elkaar een torenhoge status hebben toegekend die zeker niet klopt met de werkelijkheid maar dat van elkaar niet in de gaten hebben. Anchorman Groenteman, die naar eigen zeggen een voorliefde heeft voor amusement en graag naar Jerry Springer kijkt, ziet de Nederlandse roddelpers bewonderend aan voor een goed geoliede machine of een machtige inktvis met overal tentakels aan wie niets ontgaat van het wel en wee van de Bekende Nederlanders.

Maar als je, direct of indirect wel eens met dat nieuwsgierig volkje te maken hebt gehad, weet je dat die octopus nog niet een blindgeboren kikkervisje is en de machine regelmatig vastloopt. `Exclusieve onthullingen' of wat daar voor doorgaat zijn steevast algemeen bekend of jaren oud, de namen van de `slachtoffers' staan verkeerd geplaatst onder wanstaltige foto's die kwalitatief vlak bij het absolute nulpunt staan door de mislukte compositie, de steevast overbelichte glimmende hoofden en de vergeten aan te zetten `Red-eye reduction'.

Dat Groenteman dat niveau niet kent blijkt als hij met wat Privé'ers op jacht gaat naar het gerucht dat ene Violet Valkenburg (53) van SBS6 zwanger zou zijn. Als ze diep in de provincie bij het bewuste huis van de dame aankomen (toevallig in de buurt van die geruimde dromedarissen) herinnert hij zich plotseling weer z'n VPRO-functie en stelt het nerveuze Privé-team `indringende' vragen in de trant van `hoe voelt het nu je direct gaat aanbellen om te vragen of ze inderdaad zwanger is'. De half stotterend in warrige verbaaltaal uitgesproken antwoorden zijn al even onthullend, want de niets ontziende roddelpers blijkt het er geestelijk maar erg moeilijk mee te hebben en stelt met haast tranen in de stem vast `het op zo'n manier in iemands privé-leven binnendringen' zeer te betreuren. Je hoort op dat moment Groenteman haast instemmend knikken terwijl een gierende lachbui toch beter op z'n (VPRO) plaats zou zijn geweest.

Maar goed, aan dit soort `onbenul meets onbenul'-journalistiek zullen we vrijdags op Radio 1 helaas moeten wennen, want de baas van de VPRO-radio, Heerma van Voss, is er, na het weggeven van Radio 2 en de VPRO-nachten, nu ook nog in geslaagd de mooiste radio-programma's van die dag, het Cultuur-Uur en Het Debat, naar de middengolf af te serveren om daar, ondanks allerlei beloftes en toezeggingen, uiteindelijk geluidloos `geruimd' te kunnen worden. En ach, dat is dan weer een post van de begroting af, daar gaat het toch om.

(www.hansdulfer.nl)

    • Hans Dulfer