`Nee' tegen gratis aids-testkits

De Zuid-Afrikaanse regering heeft een aanbod van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf om een miljoen gratis testkits voor aids ter beschikking te stellen van de hand gewezen. Een woordvoerder zei dit weekeinde dat de regering al bestellingen heeft geplaatst bij twee andere firma's en dat het de gift daarom niet kon aannemen. De afwijzing heeft tot verbaasde reacties geleid onder aids-activisten en politieke partijen.

De Amerikaanse medicijnenproducent Guardian Scientific Africa bood Zuid-Afrika vorige week een miljoen testsetjes aan ter waarde van 50 miljoen rand (16 miljoen gulden). Het gaat om een product dat een hiv-infectie op zeer betrouwbare wijze binnen vijf minuten kan traceren. Tot verbazing van het bedrijf bedankte Pretoria echter voor het aanbod. In een brief schreef de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Ayanda Ntsaluba, dat het accepteren van de sets ,,problematisch'' was omdat er al contracten waren gesloten met twee andere bedrijven voor de levering van 200.000 aidstesten per jaar. Een woordvoerder van een van de leveranciers zei tegen de Sunday Times echter geen bezwaar te hebben tegen het cadeautje van de concurrent ,,zolang de regering haar contract met ons nakomt''. Andere landen in Afrika, waaronder Nigeria en Botswana, accepteerden de gift wel. Guardian Scientific Africa verklaarde geen ander oogmerk te hebben dan het onbaatzuchtig bestrijden van de aids-epidemie. Maar Nicholas Crisp, een academisch medicus, zei tegen de Times: ,,Sommige bedrijven stellen gratis tests ter beschikking om de markt in handen te krijgen.''

Naar schatting is 10 procent van de bevolking seropositief. Volgens een recentelijk onderzoek worden in 40 procent van de ziekenhuizen in Zuid-Afrika geen aids-testen aangeboden.