Met Leonardo en Kalou swingt Feyenoord weer

Leonardo en Kalou hebben Feyenoord weer tot leven gewekt. Onder aanvoering van de teruggekeerde vleugelspitsen haalden de Rotterdammers gisteren in eigen stadion met 5-1 uit tegen FC Twente. ,,PSV is nog niet van ons af. We gaan tot de laatste snik door'', zei Feyenoord-coach Bert van Marwijk na afloop in De Kuip.

Zonder de creatieve buitenspelers verdween de afgelopen maanden langzaam het geloof in eigen kunnen bij de Feyenoorders. Een vaak kleurloos spelend Feyenoord zag een riante voorsprong op concurrent PSV veranderen in een achterstand. En woensdag werd de vleugellamme ploeg ook nog eens door Heerenveen uitgeschakeld in het bekertoernooi. Leonardo mocht drie maanden niet spelen wegens een ontbrekende werkvergunning en Kalou ontbrak door een schorsing en een blessure.

Onder luid gejuich werden de Braziliaan en de Ivoriaan gisteren door het legioen verwelkomd. Dat Leonardo vooraf slechts twee keer had getraind en Kalou nog half mank liep, deerde Van Marwijk niet. Hij was allang blij dat hij überhaupt een beroep op ze kon doen. Feyenoord leek tegen Twente bij vlagen eindelijk op de ploeg die tijdens de eerste helft van het seizoen aanspraak op de landstitel dacht te kunnen maken. Het `betonvoetbal' is naar de achtergrond verdreven, Feyenoord swingde weer een uur lang op de vleugels.

Vooral de terugkeer van de deze maand achttien jaar geworden Leonardo was een grote opluchting voor de Rotterdamse club. Op 10 december speelde de Braziliaan tegen Ajax zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord. Als Portugees. Maar wat Justitie toen al vermoedde, kwam enkele weken daarna vast te staan. Het paspoort van het talent was vals. Leonardo was een Braziliaan zonder geldige verblijfs- en werkvergunning.

Leonardo kwam er genadig van af met een boete van vijfduizend gulden (zijn jaarsalaris ligt op zo'n 750.000 gulden) en veertig uur dienstverlening. Feyenoord kreeg vijftigduizend gulden boete. Maar het belangrijkste voor de speler en de club was dat vorige week alsnog een werkvergunning aan de Braziliaan werd verstrekt op basis van zijn exceptionele capaciteiten. In zijn geboorteland regelde hij uitstel voor de militaire dienst en had hij een week nodig om zijn Braziliaanse identiteitskaartje te vernieuwen. En zo kon Leonardo – die al sinds 1996 aan Feyenoord verbonden is – gisteren voor het eerst met de juiste papieren hier aan het werk.

Van Marwijk had aan het einde van de week tijdens de training een gretige en opvallend fitte Leonardo gezien. Een dag voor de wedstrijd besloot hij de linksbuiten een basisplaats te gunnen. Hij nam de Braziliaan apart. In een persoonlijk gesprekje wilde Van Marwijk de druk wegnemen. Van Marwijk gisteren: ,,Ik wist dat het een stimulans voor het elftal zou zijn als hij speelde. Ik kon wel merken dat hij opgelucht was. Ik heb hem gezegd dat hij van mij niet goed hoefde te spelen. Dat ik niets van hem eiste.'' Leonardo's antwoord was kort: ,,Ik doe mijn best, trainer.''

En Leonardo deed zijn best tegen Twente. Zijn spel was bij vlagen onnavolgbaar. Wie hem gisteren zag voetballen, twijfelt niet meer. Leonardo is een Braziliaan. Als de bal niet in zijn buurt is, sloft hij. Zijn handen in de zij. Een beetje afwezig. Met de bal aan de voet is Leonardo een ander mens. Pijlsnel op de eerste meters. De benen gekromd, de bal klevend aan en rollend onder zijn voeten. Faouzi El Brazi had geen moment grip op hem. Toen de rechtsback van Twente in de 34ste minuut werd gewisseld voor Grujic, had Leonardo al een assist achter zijn naam staan en een strafschop versierd.

Aan de andere kant in de aanval was de uit de Ivoorkust afkomstige Bonaventura Kalou weer terug. Af en toe trok hij met zijn benen, maar zijn blessure weerhield hem er niet van om na vijf minuten de bal na een pass van Leonardo knalhard achter Twente-doelman Boschker te kogelen. Naast de frivole Leonardo en Kalou was de werklust van de houterige Zweedse miljoenenaankoop Johan Elmander aandoenlijk, maar allesbehalve oogstrelend en effectief.

Na ruim een kwartier in de tweede helft ging het niet meer met de enkel van Kalou. Half mank verliet de rechtsbuiten het veld voor David Connolly. Acht minuten later volgde de aftocht van Leonardo. Ebi Smolarek verving de teruggekeerde `zoon van Zuid'. Het publiek beloonde de rentree van Leonardo met een staande ovatie.

In de resterende tijd wist Feyenoord, dat gisteren slechts vier Nederlanders in de basis had, de score tegen Twente nog uit te bouwen naar een wat geflatteerde 5-1. Maar de belangrijkste overwinning behaalde Feyenoord op zichzelf. Leonardo en Kalou brachten het vertrouwen terug. Feyenoord heeft weer vleugels gekregen.

    • Koen Greven