Links wint Parijs, rechts haalt de meeste stemmen

Voor het eerst sinds meer dan een eeuw krijgt de Franse hoofdstad Parijs een socialistische burgemeester. Bertrand Delanoë en zijn lijst van verzameld links sleepten gisteren bij de tweede en beslissende ronde van de gemeenteraadsverkiezingen 89 van de 163 zetels van de Conseil de Paris in de wacht.

Ook Lyon krijgt na meer dan dertig jaar een links bestuur. Daar staat tegenover dat rechts wint ,,in de provincie'' en meer dan dertig grote en middelgrote steden op links veroverd heeft. Slechts een tiental steden ging van rechts naar links. Zowel de communisten als extreem-rechts verloren terrein.

Links profiteerde in Parijs en Lyon van het ernstig verdeelde rechts in beide steden. In absoluut stemmenaantal heeft rechts nog altijd een kleine meerderheid in beide steden. Elders deed links het veel minder goed dan voorspeld in de peilingen en leden vooral ministers van de regering-Jospin gevoelige nederlagen. Elisabeth Guigou, minister van Werkgelegenheid en burgemeesterskandidaat in Avignon, behaalde slechts 37,39 procent van de stemmen en minister van Onderwijs Jack Lang verloor met een verschil van 37 stemmen `zijn' stad Blois. Vier andere ministers verloren eveneens.

Oud-minister Martine Aubry, eind vorig jaar afgetreden om zich aan haar campagne te wijden, won in Lille. Maar het extreem-rechtse Front National behaalde daar een forse 12,9 procent van de stemmen. Oud-minister Catherine Trautmann heeft verloren in Staatsburg.

Extreem-rechts – dat na onenigheid in de partijtop in 1998 uiteenviel – behoudt de Zuid-Franse steden Marignane, Vitrolles en Orange, maar verliest Toulon. De Communistische Partij verliest Nîmes, de enige stad met meer dan 100.000 inwoners met een communistisch bestuur, aan rechts. Ook in Béziers, Sète en zes andere steden verloren de communisten. Wel krijgt Arles een communistische burgemeester.

ANALYSE: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7