Let even niet op de koers van KPN

KPN-topman Paul Smits was zaterdag op de carrièrebeurs om talent te werven. Zowel de werknemer van vandaag als die van morgen heeft vragen over de beurskoers. `Ik vind het ook vreselijk.'

Vreemd? KPN reorganiseert en schrapt binnen twee jaar 6.000 `taken'. En toch was topman Paul Smits zaterdag op de Nationale Carrièrebeurs om jonge studenten te interesseren voor een baan. ,,We zijn voortdurend op zoek naar jongeren met een technische opleiding, want die zijn schaars'', zegt Smits. ,,Nu dotcom-bedrijfjes failliet gaan en investeerders minder overhebben voor internetstarters, komen er technische talenten vrij. Maar dan nog beginnen er te weinig studenten aan die opleidingen.'' KPN concurreert op de beurs in de Rai met tal van bedrijven die technici zoeken: Ordina, KLM, Alcatel, ASML, Origin, Philips.

Het zijn enerverende tijden voor Paul Smits. De koers van KPN, waar hij een jaar geleden aantrad als bestuursvoorzitter, is sinds het hoogtepunt van 73,97 euro op 10 maart vorig jaar gekelderd tot 12,40 euro vandaag. Het aandeel lijdt onder de algemene telecommalaise, maar ook onder de hoge kosten van KPN's ambities. Het concern heeft een schuldenlast van 50 miljard gulden, onder meer door investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS).

,,De koersdaling vind ík vreselijk, maar mijn werknemers ook'', zegt Smits naast de KPN-kraam op de beurs. Om hen te motiveren, heeft hij een origineel intern project gelanceerd dat vorige week begon: elke twee maanden praat de raad van bestuur met 100 werknemers uit alle lagen van het bedrijf. ,,Niet virtueel, maar met z'n allen een hele dag in een zaal. Zíj bepalen de agenda en wij luisteren. De eerste vraag die we in de eerste bijeenkomst kregen was: wat kunnen wíj doen aan de koers? Dat zit werknemers ook dwars.''

Smits had een oproep gedaan aan alle 35.000 KPN-werknemers om zich aan te melden voor het forum. ,,Het heeft geen formele status, maar het is echt bedoeld om mensen te laten meedenken over onze strategie. Negenhonderd mensen reageerden. De 100 mensen met de beste ideeën hebben we uitgenodigd voor de zes bijeenkomsten dit jaar. Volgend jaar krijgen weer anderen een kans.''

Ook de studenten die eerder op de dag hadden geluisterd naar Smits vroegen hem meteen: ,,Wat moeten wij denken van uw beurskoers?'' Niet op letten, was het antwoord. ,,Het komt echt goed.''

Maar in het blad van de beurs Memory Magazine klinken andere adviezen. De auteur van `Het complete handboek solliciteren', Raymond Briels, zegt dat studenten wel naar het aandeel van hun toekomstige werkgever moeten kijken. ,,Als het aandeel het laatste halfjaar sterk is gezakt ten opzichte van de andere aandelen, kun je je afvragen of het bedrijf wel zo gezond is. (...) Dus neem nooit automatisch aan, hoe groot het bedrijf ook is, dat het wel goed zal gaan. Dat dachten de medewerkers van Fokker en Baan ook.''

Bart Vromans (24), vierdejaars HTS, kijkt in elk geval níet naar de koers en evenmin naar salaris. ,,Bij alle functies die ik zoek, zit al een goed beginsalaris. Ik wil interessant werk en daarvoor bekijk ik continu de sites van bedrijven die me aanspreken.'' Momenteel onderzoekt hij bij de KLM de efficiëntie van de planning van onderhoudsbeurten voor Boeing 747s. ,,Is leuk. Maar ik zou net zo graag voor andere bedrijven werken.''

Voor zijn zusje Yvette (23), die op de heao communicatie heeft gestudeerd, zijn de kansen al minder groot. ,,Ik had mijn cv meegenomen, vorig jaar op de beurs wilde elk bedrijf het hebben. Maar dit jaar niet. Ze zeggen: stuur het maar op via de gewone kanalen.''

    • Frederiek Weeda