Leegloop van roeiploeg verhuld

Op de Amstel begon in het weekeinde het roeiseizoen, met de traditionele vierkamp. De leegloop van de Nederlandse olympische ploeg werd nog verhuld.

Op de 29ste Roeivierkamp, op de Amstel in Amsterdam, werd de post-olympische schade opgemaakt. Voor de roeibond KNRB is het jaar van de keuzes aangebroken. Langzaam lijkt de bond de bestuurlijke crisis de baas te worden. De sportkoepel NOC*NSF floot de sportbond terug na het hoogtepunt van het gebrek aan sturing en visie in de zomer van 1998. Toen werd het achtenproject stopgezet, maar de sportkoepel dwong de bond grote boten naar Sydney te sturen. Niet zonder succes: zilver voor de vrouwenacht.

Sinds jaar en dag kijkt de bond toe hoe een individu iets bereikt, verstrekt wat faciliteiten en laat de atleten verder hun gang gaan in de hoop dat er iets moois uit voortkomt. Zo behaalden Nico Rienks en Ronald Florijn olympisch goud in 1988. De cumulatie van individuen won goud met de acht in Atlanta.

Technisch perfecte roeiers als Rienks komen kracht tekort om in de skiff tot de wereldtop door te dringen. Noodgedwongen verzamelen ze sterke roeiers om zich heen op weg naar olympisch goud. Michiel Bartman is de nieuwe Rienks. In Sydney was zijn aanpak goed voor een zilveren medaille.

Van de Nederlandse vloot staat alleen de koers van zijn Holland Vier vast: goud op de WK in augustus. Diederik Simon, Dirk Lippits en Geert Cirkel zullen bij hem aan boord zitten. Cirkel, die samen met Rienks de acht aanvoerde in Sydney, neemt de plaats in van Jochem Verberne, die zich op zijn studie wil richten.

,,Dit jaar is alleen de WK belangrijk'', zegt Bartman. ,,Ik lever daar graag m'n seizoensoverwinningen voor in. Nog een keer Nederlands kampioen worden zegt me niet zoveel, ik wil wereldkampioen worden.'' Voorlopig kijkt de ploeg niet verder dan de strijd om de wereldtitel. ,,Fysiek kan ik waarschijnlijk doorgaan tot Athene. Maar er spelen ook andere zaken. Als we een goede sponsor vinden, sluit ik de Spelen niet uit.''

Met goud in Athene zouden Bartman en Simon – beiden met de Acht olympische kampioen in 1996 – de meest succesvolle Nederlandse roeiers worden. Het tweetal begon het seizoen succesvol. Met een marginaal verschil van viertiende punt wonnen ze de voorjaarsklassieker op de Amstel. Samen met Adri Middag, boegroeier van de Holland Acht II, en clubroeiers van de organiserende Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus werd een samenraapsel van Sydneygangers verslagen.

Die officieuze KNRB-acht van bondscoach Diederik de Boorder won de sprints over 250 en 750 meter, maar Jan Klerks (bondscoach scullen) kon na de eerste dag van het toernooi een glimlach niet onderdrukken toen hij de uitslag van de 2.500 meter in handen kreeg. Zijn ploeg bleek op de lange afstand beter in vorm en zou op de beslissende vijf kilometer de winst kunnen pakken.

De leegloop van de Nederlandse equipe werd op de Amstel nog verhuld. Veel toproeiers die in Sydney een punt achter hun loopbaan hadden gezet kwamen in actie, maar zullen op baanwedstrijden ontbreken. Grote namen uit de olympische achten streden verdeeld over verenigingsploegen tegen elkaar. Rienks roeide voor zijn club met de acht naar een zesde plaats, Gerritjan Eggenkamp roeide voor Delft, Marieke Westerhof voor Utrecht, Pieta van Dishoeck voor Amsterdam. Haar voormalige roeimaat Eeke van Nes versloeg met een combinatieploeg de damesachten. Vooral de vrouwengroep werd na Sydney gedecimeerd. Dit jaar kan hooguit een goede vier op het water worden gelegd, wellicht een lichte dubbeltwee.

Bij de mannen is de situatie aanzienlijk beter. In de lichte klasse zit veel kwaliteit, zegt De Boorder. ,,Het seizoen wordt gebruikt om een lichte vier-zonder te maken die bij de eerste zes moeten kunnen varen op mondiaal niveau. Dus beter dan de Twente Vier.'' Daarna wordt bekeken of er een niet-olympische lichte acht kan worden gevormd. De Twente Vier werd net als de Holland Acht achtste op de Zomerspelen van Sydney. De ploeg bepaalde altijd eigen koers en opereerde met eigen sponsors. In het jaarverslag van de roeibond was geen plaats voor de lichte vier. Niet bij de succesvolle boten, niet bij teleurstellende ploegen.

De roeibond probeert particulier initiatief nu te vermijden. Roeitalent dat niet in Amsterdam wil trainen, wordt de weg naar de olympische spelen van Athene uiterst moeilijk gemaakt door de KNRB. Een ploeg die ,,om wat voor reden dan ook kiest voor een eigen aanpak'', meldt het jaarplan, draait tot eind juli voor eigen kosten op. Dat de ploeg Nederlands kampioen moet worden, is daarin slechts een kleine drempel. Om de gang van zaken te bemoeilijken moet een `muitende' ploeg op de wereldbekerwedstrijden in Sevilla bewijzen te varen.

Succesvolle achten lijken voorlopig uitgesloten. ,,We moeten reëel zijn. De acht is een na laatste geworden in Sydney. Dat is de harde werkelijkheid. Voor het vormen van een acht heb ik twee keer zoveel roeiers nodig'', zegt De Boorder. De kersverse bondscoach heeft vertrouwen in het komende jaren. Hij ligt niet wakker van de nederlaag die zijn boordroeimannen incasseerden op de Amstel. ,, We zijn pas eind januari aangesteld. Veel te laat natuurlijk, dat had al in september moeten gebeuren. Ik denk dat m'n groep nog wat spectaculairs gaat doen op de WK. Laten we maar kijken wat het wordt. Voor de zware boordroeiers is er in 2004 een medaille. Dat is een feit.''

    • Sybrand Treffers