Japan wil inflatie gaan aanwakkeren

De Japanse centrale bank zal de geldhoeveelheid vergroten om een einde te maken aan verdere prijsdalingen. Dit heeft de bank vandaag meegedeeld.

De bank wijzigt met dit besluit het oude uitgangspunt voor het te voeren beleid, namelijk de rentevoet, en stapt over naar het controleren van de geldhoeveelheid. Doel is het stoppen van de voortdurende prijsdalingen, ofwel het creëren van inflatie. De consumentenprijzen dalen al twee jaar en afgelopen vrijdag erkende de overheid dat in Japan ,,een milde deflatie'' heerst. De centrale bank gaat nu kunstmatig geldontwaarding creëren om te voorkomen dat Japan in een deflatiespiraal terechtkomt. De rente op de geldmarkt zal door dit beleid feitelijk weer terugkeren naar nul procent, een beleid dat de bank juist in augustus had beëindigd.

De bank heeft tot dusver altijd gezegd dat er dankzij de lage rente genoeg geld voorradig is voor de markt. Nu gaat de bank echter actief de geldhoeveelheid vergroten. Een maatregel ,,zo drastisch dat hij onder normale omstandigheden niet snel zou worden genomen'', zo schrijft de bank. Men geeft hiermee toe aan sterke druk van de regering. Ook al is de bank formeel onafhankelijk, veelvuldig hebben politici direct of indirect gezegd ,,verwachtingen'' te hebben over de beleidskeuzes van de bank.

Indien nodig zal de bank de hoeveelheid obligaties die ze direct van de overheid koopt, vergroten. Het creëren van inflatie en het opkopen van de staatsschuld helpt de regering, die al tien jaar op hoge overheidsuitgaven leunt om de economie uit het slop te helpen. Recentelijk liet minister Kiichi Miyazawa (Financiën) zich ontvallen dat de overheidsfinanciën ,,op het punt van instorten'' staan. De totale publieke schuld van de overheid komt op 130 procent van het bruto binnenlands product, een record in de geïndustrialiseerde wereld. Inflatie verlaagt de relatieve waarde van de staatsschuld.

Als reactie op berichten dat Japan en de VS overeenstemming zouden hebben bereikt over verzwakking van de yen, zakte de Japanse munt vandaag naar de laagste koers in bijna twee jaar tijd. Duidelijkheid over deze berichten wordt verwacht na de ontmoeting van premier Mori later vandaag in Washington met president George W. Bush.

Een zwakke yen helpt exporterende Japanse bedrijven. Vorige week stelde de regering de verwachtingen over de uitvoer en de productie verder neerwaarts bij.

    • Hans van der Lugt