Italiaan Frigo wint Parijs-Nice

Dario Frigo heeft het Italiaanse wielrennen in de zware rittenkoers Parijs-Nice weer een plaats gegeven. Voor het eerst in 55 jaar – in 1946 won Franceso Camellini `de rit naar de zon' – sloot gisteren een Italiaan de etappewedstrijd af als winnaar.

De 27-jarige renner uit de ploeg Fassa Bortolo had een kleine halve minuut voorsprong op de Let Raimondas Rumsas. De Belg Peter van Petegem bezette in het eindklassement de derde plaats.

Frigo sloeg zaterdag zijn slag in de individuele tijdrit tegen de col d'Eze op. Hij versloeg Rumsas met 27 tellen. Frigo was de enige die het traject van iets meer dan tien kilometer binnen de twintig minuten aflegde. Frigo, vorig jaar zesde bij het WK tijdrijden, loste Peter van Petegem daarmee als klassementsleider af.

,,Ik ben er al langer van overtuigd dat ik in bepaalde ronden goed uit de voeten kan. Dat heb ik nu ook aan anderen bewezen. Conditioneel zat het altijd wel goed bij me, al sprak dat niet uit mijn aantal zeges. Ik heb nu ook meer discipline dan in de afgelopen seizoenen'', stelde Frigo na zijn eindoverwinning.

Een flinke erelijst heeft de Italiaanse klimmer uit Biella inderdaad nog niet. In zijn zes seizoenen als beroepsrenner won hij een etappe in de Ronde van Trentino, de Ronde van Campanië en de Dekra-Open (inclusief etappezege).

De leidende positie van Frigo kwam gisteren niet meer in gevaar, al was het begin van de slotrit over 157 kilometer lastig. De sprinters vochten in Nice om de dagzege.

De Italiaan Fabrizio Guidi toonde zich op de Promenade des Anglais de sterkste. Hij had geen concurrentie van Jans Koerts. De col d'Eze stelde de Nederlander zaterdag voor zoveel problemen dat hij buiten de tijd arriveerde.