INTERNATIONAAL

LONDEN

De Britse aandelen wonnen vroeg in de ochtend aan waarde, met mijnbouwbedrijf Billiton als aanjager. Billiton maakte bekend het Australische BHP over te nemen. Met deze overname wordt Billiton 's werelds grootste mijnbouwconcern. De waarde van de Billiton-aandelen steeg met 0,6 procent.

Beursgraadmeter FTSE-100 steeg mede door Billitons winst met 0,27 procent tot 5.577,8 punten. Softwareproducent Sage Group zakte 1,8 procent nadat een analist het bedrijf onder de maat vond presteren.

FRANKFURT

Ook de beurs in Frankfurt herstelde zich vroeg in de ochtend licht na het verlies van acht procent van vorige week, maar zakte uiteindelijk toch verder door. Vooral softwareproducent SAP kreeg vóór het weekend flinke klappen. Vanochtend herstelde het bedrijf zich met drie procent als gevolg van een aangekondigde stijging van het uit te keren dividend. Een analist van de software-markt denkt dat SAP wel iets móest doen om aandacht te trekken, maar dat de sombere berichten van Amerikaanse branchegenoten van SAP tot weinig optimisme stemmen. Telecombedrijf Siemens en Deutsche Post waren vanochtend weer gewild onder beleggers. Chipmaker Infeneon blijft met een verlies van 1,6 procent verder dalen. De Dax-index zakt met 0,6 procent tot 5.597,2 punten.

PARIJS

De Franse aandelenmarkt vergrootte haar verlies van 4,9 procent van vorige week vanochtend met 0,9 procent. Aan het einde van de ochtend stond de CAC-index op 5057,9 punten.

Softwareontwerper Dassault, dat vorige week bijna tien procent inleverde, won 3,6 procent. Canal Plus, onderdeel van multimediabedrijf Vivendi Universal, weerlegde geruchten in de Franse pers dat het betaaltelevisiestation met RTL Group onderhandelt over overname van RTL door de Franse filmproducent Expand. Expand verloor 5,7 procent tot 58 euro.

TOKIO

Op de beurs in Tokio draaide het vandaag maar om één ding: de mogelijke aankondiging van de Japanse centrale bank de rentetarieven weer naar nul procent te verlagen. Een eventuele uitspraak daarover werd pas na het sluiten van de beurs verwacht. Als gevolg van de onzekerheid die hierover vanochtend nog bestond, was de koersdaling minder ernstig dan die van vorige week. De Nikkei-index eindigde maandag met een verlies van 0,34 procent op 12.190,97 punten. Handelaren en beleggers keken ook met spanning naar het Amerikaanse systeem van centrale banken, de Federal Reserve. Net als van de Japanse bank wordt ook van de Fed binnenkort een renteverlaging verwacht.