`Greenspan-put: de Fed verlaagt toch wel'

Het klimaat op de beurs wordt deze week beheerst door de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve.

Voor beleggers valt de komende week in twee delen uiteen: de tijd tot de vergadering van de Federal Resrve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken en de dagen erna. Morgenmiddag buigt de Fed zich over de vraag of en in welke mate de rente zal worden verlaagd.

De handel hoopt op een verlaging van 0,75 procent maar de kans daarop is kleiner geworden nadat vorige week bekend werd dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie licht is gestegen.

,,Een renteverlaging van een half procent is bijna zeker'', zegt handelaar E. de Hoogen van SNS-securities. Maar dan moet Greenspan er volgens hem wel meteen bijzeggen dat de rente in mei, bij de volgende Fed-vergadering, weer met een half procent zal worden verlaagd. Volgens beleggingsstrateeg S. Haaijer van Effectenbank Stroeve zal de Fed zich waarschijnlijk niet door de neergaande koersen op de markt laten leiden maar eerder door een economische indicator als de consumentenbestedingen. ,,Op de markt wordt al gesproken van de `Greenspan-put': koop als het mis gaat want de Fed verlaagt de rente toch wel. Die verwachting is te optimistisch'', aldus Haaijer.

De koersverliezen op de beurzen raakt de Amerikaanse bevolking sterker dan de Nederlandse bevolking doordat veel Amerikanen over een aandelenportefeuille beschikken. ,,De kooplust van de Amerikanen kan plotseling verdwenen zijn. Vandaar dat de economie van de VS een harde landing kan maken.''

Vooraf is volgens Hoogen niet te zeggen welke gevolgen een renteverlaging van een half procent zal hebben. Maar een verlaging met driekwartprocent zal voor een koersstijging zorgen.

De Japanse centrale bank besloot gisteren tot een verruiming van de geldhoeveelheid wat als gevolg heeft dat de rente op de geldmarkt wordt verlaagd wat op zijn beurt van invloed is op kortlopende leningen. Daarmee hoopt de centrale bank de economische groei weer op gang te brengen.