Grasmat

Autoriteiten zijn er om hinderlijk gevolgd te worden. Ze vinden het niet leuk, maar ze hebben het nodig. Dat bleek weer eens op navrante wijze uit het artikel over de Amsterdam Arena dat Tom-Jan Meeus afgelopen zaterdag in deze krant publiceerde. Zal het nog mogelijk zijn de Arena te betreden zonder in een flits aan dit artikel te denken?

Uit het artikel rijst een blinde muur van bestuurlijk onvermogen op. Het laat zich lezen als een synopsis voor een satirische roman. Alles wat fout kon gaan, ging fout, alles wat goed kon gaan, ging niet goed. Men deed maar wat.

De raad van commissarissen (met de burgemeester van Amsterdam, makelaar Cor van Zadelhoff en bestuurders van Ajax) liet zich in slaap sussen door de Heidemij, die `een goede grasmat' garandeerde. Helaas bleek die mat alleen geschikt voor een subtropisch klimaat. Prescription Atletic Turf (PAT) heette deze mat. PAT was pet, zegt een sportambtenaar in het artikel. Je zou bijna tegen de satirische romanschrijver willen zeggen: nu maak je er te veel een klucht van.

De gemeenteraad van Amsterdam vond het allemaal prachtig, als Ajax er maar kon voetballen. Veel raadsleden begrepen de portee niet eens van het aangenomen voorstel: men dacht dat de stad maximaal zestig miljoen zou bijdragen, maar het werd 130 miljoen en mogelijk zelfs 188 miljoen. Er moest met een gemeentelijk krediet van 58 miljoen ook een transferium (parkeergarage) onder het stadion komen, waarvan ex-burgemeester Van Thijn nu moet toegeven `dat de locatie ongelukkig is'.

De slotsom is dat de beursgenoteerde onderneming Ajax op kosten van de gemeenschap een duur optrekje heeft gekregen. Maar goed voetbal zal er niet mogelijk zijn, want ,,het gras in de Arena gaat altijd dood'', zegt een deskundige.

Hier moet ik even een persoonlijke aantekening bij maken. Misschien wordt bij alle sombere overpeinzingen over de Arena te weinig rekening gehouden met het voordeel dat Ajax van een ondeugdelijke grasmat heeft. Terwijl Ajax er beter aan gewend raakt, strompelen de bezoekende teams nog steeds wanhopig rond. Voordat ze begrepen hebben waar ze aan begonnen zijn een voetbalmatch of een skiwedstrijd staan ze al met 2-0 achter.

Ook de betere ploegen uit de eredivisie gingen dit seizoen opmerkelijk kansloos ten onder in de Arena: Heerenveen (6-2), RKC (3-0), Roda JC (4-2), FC Twente (5-1), FC Utrecht (2-0).

Sparta had de thuiswedstrijd tegen Ajax met 3-0 gewonnen. Gisteren kwamen de Rotterdammers bij Ajax op bezoek. Het werd 9-0 voor Ajax, maar het had ook 20-0 kunnen worden. De jongens van Willem van Hanegem liepen erbij alsof ze aan het revalideren waren van een auto-ongeluk dat hun drie jaar geleden de macht over hun benen had benomen.

Op deze grasmat zie ik Ajax dan ook beslist terugkeren aan de Europese top. Misschien heeft de Heidemij dat ook wel bedoeld toen ze Ajax `een goede grasmat' garandeerde.

    • Frits Abrahams