Fortuna ook te sterk voor wankel AZ

Fortuna Sittard neemt afstand van de laatste plaats in de Nederlandse voetbalcompetitie. Een week na de overwinning op RBC Roosendaal (2-1) was de ploeg uit Limburg zaterdag met 2-0 te sterk voor AZ.

Daardoor bezet Fortuna Sittard de zestiende plaats op de ranglijst. Negen wedstrijden voor het einde van de competitie bedraagt de voorsprong op hekkensluiter RBC vijf punten. De Graafschap, de nummer voorlaatst en zaterdag met 3-1 verslagen door Roda JC, heeft vier punten meer dan de nieuwkomer uit Roosendaal, die zaterdag op bezoek moet bij Heerenveen.

Ronald Hamming was zaterdag opnieuw de grote man bij Fortuna Sittard. Net als vorige week in duel met RBC was de aanvaller goed voor twee doelpunten. De zege bij AZ betekende voor de ploeg van trainer Frans Thijssen de eerste uitoverwinning sinds 30 april van het vorig jaar, toen Den Bosch met 2-0 werd verslagen.

AZ won in de laatste vijftien duels slechts één keer. ,,Aan de kwaliteit van de selectie ligt het niet'', oordeelde de na dit seizoen afzwaaiende trainer Gerard van der Lem. ,,De problemen liggen op het geestelijke vlak. Het klinkt misschien raar, maar ik denk nog steeds dat ik in staat ben om de ploeg nog op de rails te krijgen. Al moeten we inderdaad gaan uitkijken dat we niet echt in de problemen komen.''

Het verschil met de nummer zestien op de ranglijst bedraagt negen punten. Die ploeg is uitgerekend Fortuna Sittard, waar spits Hamming weer helemaal opgeleefd is. Hamming was in de 38ste minuut voor het eerst succesvol. Van Halst dirigeerde Hermans naar de achterlijn. De voorzet van de linksback bereikte Hamming die niet aarzelde en raak schoot.

Een foutje van mandekker El Hadrioui stelde Hamming in de 52ste minuut in staat de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. De linksback van AZ zag niet dat zijn ploeggenoten probeerden de aanvallers van Fortuna buitenspel te zetten. Hamming profiteerde dankbaar: 0-2.

Ook NEC won voor de verandering weer eens. In een matig duel versloeg de ploeg van trainer Johan Neeskens FC Groningen met 1-0. De snelle openingstreffer, een eigen doelpunt van Broerse na een actie van Wisgerhof, bleek na negentig minuten beslissend. De laatste zege van NEC dateerde van 3 december tegen FC Twente.

Heerenveen gaf zaterdag een zege uit handen tegen NAC: 2-2. De Friezen dachten in Breda drie punten binnen te hebben toen de Zweedse spits Allbäck in de voorlaatste minuut de 2-1 aantekende. In blessuretijd kwam de thuisploeg echter alsnog langszij, door een treffer van Stewart.