Escalatie opstand van Palestijnen

Terwijl de Israëlische premier Ariel Sharon vandaag zijn officiële bezoek aan Washington begint, escaleert de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand.

Vanmorgen vroeg werd een kolonist uit het Etzion-blok op de weg naar Jeruzalem nabij Bethlehem door Palestijnse schutters gedood. Volgens ooggetuigen werd de voorkant van zijn personenauto met kogels doorzeefd voordat de auto tegen een Israëlische vrachtwagen botste. Naar aanleiding van dit incident heeft het Israëlische leger het beleg om de stad Bethlehem hervat. Met het oog op het bezoek van Sharon aan de Amerikaanse president George Bush werd het beleg om Bethlehem en andere steden in bezet gebied gisteren juist geheel of gedeeltelijk opgeheven.

Gisteravond kwam een militaire basis op Israëlisch gebied, dat grenst aan de Gazastrook onder Palestijns mortiervuur te liggen. Op de basis, bij de kibboets Nahal Oz, vielen drie mortieren. Een Israëlische soldaat raakte licht gewond. Israël neemt deze eerste beschieting op Israëlisch grondgebied vanuit Palestijns autonoom gebied zeer ernstig op. Minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat opgeroepen een eind te maken aan het anti-Israëlische geweld. Op de Westelijke Jordaanoever kwam het gisteren weer op enkele plaatsen tot vuurgevechten tussen Palestijnen en Israëlische militairen. Ook openden Palestijnse schutters daar het vuur op Israëlische voertuigen.

Vanuit zijn vliegtuig op weg naar de VS liet premier Sharon gisteren berichten bevestigen over hervatting van de veiligheidsdialoog tussen Israël en de Palestijnen. Volgens de Israëlische pers heeft Sharon na zijn installatie tot premier opdracht gegeven op discrete wijze deze dialoog te herstellen. Palestijnse woordvoerders bevestigen het plaatsvinden van contacten tussen de veiligheidschefs van beide partijen. De Palestijnen zeggen dat de gesprekken uitsluitend zijn bedoeld om de Israëlische agressie te stoppen. De meningsverschillen zijn echter zo diepgaand dat ze voor zover bekend geen resultaten hebben opgeleverd. De Palestijnen eisen van Israël opheffing van alle restricties voordat zij de Israëlische eis tot het in hechtenis nemen van wat Israël `terroristen' noemt, willen overwegen. Minister Peres zei afgelopen weekeinde dat het onderlinge wantrouwen na bijna een half jaar intifada bijna onoverbrugbaar is geworden.

Premier Sharon kiest daarom voor een tussenoplossing omdat naar zijn oordeel vrede in de huidige fase van het conflict onhaalbaar is. In Washington zal Sharon zijn plannen voor zo'n tussenoplossing aan Bush voorleggen.

    • Salomon Bouman