`Er was geen weg meer terug'

Het internationale concours hippique Indoor Brabant, dat van donderdag tot en met zondag in Den Bosch wordt gehouden, gaat ondanks de uitbraak van mond- en klauwzeer gewoon door. Minister Brinkhorst van Landbouw gaf op 13 maart al toestemming om het evenement onder stringente voorwaarden doorgang te laten vinden. Sindsdien is de in Groot-Brittannië uitgebroken veeziekte ook geconstateerd in Frankrijk. Besloten is nu paarden, afkomstig van bedrijven waar ook evenhoevige dieren worden gehouden (zoals varkens, runderen, schapen of geiten), in Den Bosch te weren. Nederlandse ruiters die alleen op nationale evenementen uitkomen, zijn dit jaar niet welkom in Brabant. Verder is besloten geen deelnemers uit Frankrijk en Engeland toe te laten, tenzij hun paarden zich al lang op het Europese vasteland (en dan niet in Frankrijk) bevinden. Volgens wedstrijdleider Gerrit-Jan Swinkels hebben de maatregelen voor de internationale spring- en dressuurrubrieken nauwelijks gevolgen. ,,Het blijft een topsportevenement.''

In hoeverre is de afgelopen tijd overwogen om Indoor Brabant dit jaar af te gelasten?

Gerrit-Jan Swinkels: ,,Dat kan niet. Er is geen weg meer terug. De hele organisatie is in zijn volle omvang gereed. Bovendien maken wij deel uit van het internationale circuit. Dan moet je al het mogelijke doen om de wedstrijden door te laten gaan. En dat hebben we dus gedaan.''

Wat zullen de circa tachtigduizend bezoekers merken van de extra maatregelen?

,,De schoenen van het publiek zullen gedesinfecteerd moeten worden. Voor de ingang zullen desinfecterende matten komen te liggen. Verder zijn dit jaar de stallen hermetisch afgesloten. We hebben geen speciale verzoeken gedaan aan Engelsen om weg te blijven uit Den Bosch.''

Zou het niet onvergeeflijk zijn als door Indoor Brabant in Nederland mond- en klauwzeer uitbreekt?

,, Wij nemen allerlei extra preventieve maatregelen. Voor de voetbalstadions of de kerken in dit land heb ik geen desinfecterende matten zien liggen.''