Duitse supervakbond haalt IG Metall in

In Duitsland is vandaag een supervakbond opgericht: Verdi. In een poging het ledenverlies te stoppen, zijn vijf dienstenbonden gefuseerd (ambtenaren, banken, media, post, openbaar vervoer). Met 3 miljoen leden wordt Verdi de grootste onafhankelijke vakbond ter wereld. In Duitsland verdringt Verdi de machtige metaalbond (IG Metall) als trendsetter bij CAO's van de eerste plaats.

Met een ruime meerderheid werd Frank Bsirske (48) afgelopen weekeinde tijdens het oprichtingscongres van Verdi in Berlijn tot nieuwe voorzitter gekozen. De keus van Bsirske, voorzitter van de ambtenarenbond ÖTV (ambtenaren, openbaar vervoer), is opmerkelijk, omdat hij van de groene partij is. Voor het eerst is in de traditie van de Duitse vakbeweging een groene en geen sociaal-democraat voorzitter van de grootste bond in de overkoepelende DGB (Deutscher Gewerkschaftsbund), die ruim 8 miljoen leden telt.

Bsirske noemde de oprichting van Verdi ,,een intelligent organisatorisch en politiek antwoord op maatschappelijke en economische veranderingen''. Verdi is vooral een defensieve stap om het grote ledenverlies te compenseren. Het aantal leden is sinds 1991 gedaald van 12 tot ruim 8 miljoen. Bsirske riep ook de critici van Verdi op de nieuwe vakorganisatie te steunen. Drie van de vijf bonden waren voor de oprichting van Verdi hevige rivalen van elkaar.

Al in 1997 werd het initiatief tot oprichting ondernomen, maar er ging veel interne strijd aan vooraf voordat de leden van de vijf onafhankelijke bonden zover waren. Het zal de belangrijkste taak van Bsirske worden om traditionalisten en hervormers binnen Verdi met elkaar te verzoenen. Hervormers hopen dat Verdi zich als vernieuwer binnen de Duitse vakbeweging ontpopt; traditionalisten zien de vakbondsreus als machtsmiddel in de strijd om herverdeling.

    • Michèle de Waard