BHP en Billiton gaan megafusie in de mijnbouw aan

Het Australische mijnbouwbedrijf Broken Hill Proprietary (BHP) en het Britse Billiton, een voormalig dochterbedrijf van Shell, fuseren en worden het tweede mijnbouwconcern ter wereld.

Het nieuwe bedijf, met een totale beurswaarde van 28,6 miljard Amerikaanse dollar (circa 69 miljard gulden), krijgt de naam BHP Billiton en wordt gevestigd in Melbourne, Australië. Dat hebben de twee bedrijven vanochtend meegedeeld. Ze verwachten dat BHP Billiton een jaaromzet haalt van 20 miljard dollar.

BHP krijgt een belang van 58 procent en Billiton de resterende 42 procent in het mijnbouwbedrijf, dat vooral sterk wordt in de productie van olie en gas en metalen. Door de inbreng van de portefeuille van Billiton krijgt de combinatie een sterke diversificatie in metalen en wordt ze tevens de tweede metalenproducent ter wereld, na het Amerikaanse Alcoa. Billiton is vooral sterk in aluminium en koper, maar heeft ook in de winning en verkoop van steenkool goed renderende activiteiten. Het van oorsprong Nederlandse Billiton (een eilandje bij Sumatra) heeft dit jaar tot dusver met een koersstijging van 6 procent beter gepresteerd dan zijn rivalen.

De fusie, die nog door de mededingingsautoriteiten moet worden goedgekeurd, kan volgens marktexperts een hoger bod op Billiton uitlokken van de Zuid-Afrikaanse concurrent Anglo American. Dit mijnbouwbedrijf heeft sinds vorig jaar een belang van ruim 7 procent in Billiton. Als voorwaarde werd toen overeengekomen dat Anglo's belang niet hoger mocht worden dan 15 procent, tenzij een derde partij op het toneel zou verschijnen. Dat is nu door de fusie het geval. Anglo American heeft echter nog niet gereageerd. Anglo heeft eerder al ambities bekendgemaakt om het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers over te nemen, maar zou volgens analisten in Johannesburg niet over voldoende middelen beschikken om daarnaast ook Billiton nog te kopen.