Archief Stedelijk

Uit het archief van de in 1990 overleden vormgever Jurriaan Schrofer, dat in het bezit is van het Amsterdamse Stedelijk Museum, zijn tekeningen, bijzondere uitgaven en correspondentie ontvreemd. Dit meldde de Volkskrant vanmorgen.

De archiefstukken werden de afgelopen jaren mee naar huis genomen door een conservator van het museum, zonder dat dit binnen het museum werd opgemerkt. Diens ex-partner, die de stukken bij haar thuis aantrof, stelde het Stedelijk Museum hiervan enige weken geleden op de hoogte. Omdat het museum vervolgens geen enkele actie ondernam om de archiefdelen op te halen, werd ook de Stichting Schrofer ingelicht.

De Stichting, die het archief na de dood van Jurriaan Schrofer aan het Stedelijk Museum overdroeg, heeft vanmorgen in overleg met Stedelijk-directeur Rudi Fuchs besloten de ontvreemde stukken terug te brengen naar het museum. Dat zal vandaag nog gebeuren.

Het museum heeft inmiddels een intern onderzoek naar de kwestie ingesteld. Volgens een woordvoerder werden de meegenomen archiefstukken niet meteen door het museum teruggehaald omdat eerst met alle betrokkenen moest worden gesproken en de juistheid van de aantijgingen moest worden geverifieerd.

De betrokken conservator zal vandaag aangifte doen wegens smaad door zijn vroegere vriendin.