Analisten `waarschuwen' voor lagere winst Philips

Elektronicaconcern Philips heeft in het openbaar nog niets gezegd over de resultaten bij zijn divisie halfgeleiders. Toch hebben analisten hun verwachtingen de laatste weken fors naar beneden bijgesteld.

De `winstwaarschuwing' van elektronicaconcern Philips wordt niet gegeven door het concern zelf, maar door analisten.

Vorige week verlaagden bijvoorbeeld vier zakenbanken hun prognoses over de resultaten van Philips. De grootste correctie kwam van het Amerikaanse Schroder Salomon Smith Barney, dat de verwachte winst per aandeel in het jaar 2001, een belangrijk cijfer voor beleggers, met 29 procent naar beneden bijstelde van 1,91 euro per aandeel tot 1,36 euro.

De analisten wijzen er onder meer op dat Philips net zoveel last moet hebben van de problemen in de technologiesector als zijn concurrenten en zijn afnemers. ,,De vooruitzichten voor de sector zijn zo ellendig voor het eerste kwartaal'', schreef een analist van Deutsche Bank, ,,en de vooruitzichten voor het tweede en derde kwartaal zijn zo slecht, dat wij menen dat een harde landing van de sector onvermijdelijk is.''

Een bedrijf heeft de plicht om zijn aandeelhouders op de hoogte te brengen als zich belangrijke ontwikkelingen voordoen die koersgevoelig kunnen zijn. Zo moet bijvoorbeeld nieuws over een overname gemeld worden zodra het vrijwel zeker is dat de onderhandelaars het eens zullen worden. Ook moet een bedrijf het melden als de resultaten zullen afwijken van eerdere voorspellingen.

Philips is voor ongeveer eenderde van zijn winst afhankelijk van halfgeleiders (chips). En daar gaat het inmiddels zo slecht mee dat het Nederlandse ASML, dat machines produceert om chips te maken, afgelopen vrijdag met een `waarschuwing' kwam over een tegenvallende omzet. Die melding leidde tot een koersval van 12 procent op de Amsterdamse beurs. Eerder deze maand waarschuwden bijvoorbeeld ook de chipmakers als het Duitse Infineon (onderdeel van Siemens), het Franse STMicroelectronics en het Amerikaanse Intel voor tegenvallende omzetten en dalende winstmarges.

Philips heeft nog vrijwel niets gezegd over de marktomstandigheden sinds het concern zijn jaarcijfers publiceerde op 8 februari. Dat hoeft ook niet, want Philips heeft toen geen concrete verwachting gegeven over de winst in het huidige boekjaar. Wel gaf het bedrijf drie doelstellingen voor de langere termijn. Zo moet bijvoorbeeld de komende drie tot vijf jaar de winst per aandeel jaarlijks met 15 procent omhoog.

Specifiek over de halfgeleiders voorspelde Philips op 8 februari nog een omzetgroei van 15 procent voor geheel 2001. ,,We gingen toen uit van 10 procent groei van de hele markt en 5 procent extra voor Philips'', herhaalde een woordvoerder vandaag. ,,We gaan nog steeds uit van 5 procent extra voor Philips, maar de markt zal niet met 10 procent groeien.''

Volgens analist Steven Vrolijk van ING Barings hoeft Philips niet met een waarschuwing te komen: ,,Want ze hebben geen uitspraak gedaan. En ze hoeven ook niet te waarschuwen dat de verwachtingen in de markt te hoog gespannen zijn, omdat die verwachtingen inmiddels zijn teruggelopen. Wij zaten bijvoorbeeld begin januari nog met een winst per aandeel voor 2001 van 2,84 euro en nu op 1,78 euro.''

Analisten baseren hun verwachtingen op een `model' met een enorm aantal variabelen. Daarnaast hebben analisten ook regelmatig contact met de afdeling investor relations die hen erop wijst als hun voorspellingen, voor het gehele concern of voor een bepaalde divisie, sterk afwijken van het gemiddelde. En omdat Philips (chips, medische systemen, licht, consumentenelektronica) in veel verschillende markten actief is, mogen analisten ook hun model voorleggen aan die afdeling. ,,Dan wijzen ze soms op openbare informatie die wellicht niet is meegenomen'', vertelt Vrolijk.

    • Remmelt Otten