AEX verliest na kort herstel weer terrein

Nadat de AEX vanochtend vroeg weer tekenen van hertsel liet ziet, zakte index van de Amsterdamse effectenbeurs toch verder door. Grootste daler was KPNQwest, dat aan het eind van de ochtend op een verlies van ruim 9 procent stond. ASM Lithography zag geen kans om het recente koersverlies goed te maken.

De ochtend, die voor bijna alle aan de AEX genoteerde fondsen met een kleine winst begon, eindigde in mineur. Rond het middaguur stond de graadmeter van de 25 meest verhandelde fondsen met een daling van 1,3 procent op 546,19 punten. Dat is een verlies van 24 punten ten opzichte van de openingskoers. ,,Eerlijk gezegd verbaasde het me dat we in de plus geopend waren. Amerika en Azië stonden in de min'', zei een handelaar.

De waardedaling van rond 9 procent van KPNQwest was volgens analisten niet ingegeven door slecht nieuws over het bedrijf, maar wel door voortdurend pessimisme over het aandeel. KPNQwest werd begin deze maand toegevoegd aan de AEX en kreeg sindsdien flinke klappen.

Ook fabrikant van chipmachines ASM Lithography, dat afgelopen vrijdag na tegenvallende verkoopberichten een verlies van ruim twaalf procent moest incasseren en de AEX in haar val meesleurde, daalde met 3,5 procent verder door. Het aandeel stond aan het einde van de ochtend op 22,20 euro.

De vijf AEX-fondsen die vanochtend op winst stonden, noteerden redelijke koersstijgingen. Modehuis Gucci, kantoorartikelenconcern Buhrmann en handelshuis Hagemeyer stegen rond 0,5 procent. Numico, fabrikant van vitaminepreparaten, stond met een winst van 0,2 procent op 42 euro. Unilever, producent van voedingsmiddelen en schoonmaakproducten, sprong er het meest uit: de producent van gebruiksartikelen steeg bijna 1,2 procent naar 59,80 euro.

Ook de Midkap-fondsen noteerden overwegend verlies. De graadmeter van de 25 middelgrote fondsen verloor vanochtend 1,6 procent en stond rond het middaguur op 573,88 punten. Grootste dalers waren, met respectievelijk 4,7 en 7,4 procent, Landis en Ordina Beheer.

Op de lokale markt wist Ajax twintig eurocent bij te schrijven tot 6,50 euro. Ajax, Nederlands enige beursgenoteerde voetbalclub, maakte vanochtend zijn halfjaarcijfers bekend. De winst, die over dezelfde periode in het jaar ervoor nog 1,6 miljoen gulden bedroeg, daalde over het halfjaar naar 600.000 gulden. Het boekjaar van Ajax loopt gelijk op met het voetbalseizoen.