Wall Street weer in een sombere stemming

Technologie-aandelen zijn gisteren opnieuw in de verkoop gegaan. De Nasdaq-index, waarin de `nieuwe economie' de toon aangeeft, zakte 2,6 procent en dook daarmee onder de 1.900 punten. De slotstand bedroeg 1.890,91. Technofondsen leden onder aanhoudend slecht nieuws in de sector.

In de Dow-Jonesindex zakten IBM en Hewlett-Packard fors door een winstwaarschuwing van Computer Sciences, een dienstverlener op computergebied. De Dow sloot de handel af met een verlies van 207,87 punten (2,07 procent) op 9.823,41.

IBM en Hewlett-Packard boekten koersverliezen van respectievelijk 6 en 8 procent. Andere computerbedrijven daalden ook. Compaq zakte omdat het donderdagavond aangaf niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Microsoft was wel in trek bij beleggers, hoewel analisten verwachten dat het softwareconcern last zal krijgen van mindere resultaten bij computerbedrijven.

Computer Sciences duikelde liefst 40 procent. Unisys, evenals Computer Sciences een grote dienstverlener in de computerwereld, verloor 10 procent.

Dat vele optiecontracten afliepen deed de aandelen geen goed. Er was veel verkoopdruk, constateerden handelaren. Deze week verloor de Nasdaq-index 7,8 procent, de Dow-Jonesindex ging 7,7 procent achteruit.

Op de New Yorkse valutamarkten sloot gisteravond de euro op 0,8965 dollar.