Treinavonturen

In het Britse koninkrijk maakt de consument al veel langer de dienst uit dan in Nederland, zeker bij de spoorwegen. De vrije markt heeft spanning en sensatie gebracht in het reizen per trein. De consument moet kunnen improviseren, want de treinbedrijven hebben geen gezamenlijke dienstregeling en je weet nooit wanneer de trein aankomt – als er onderweg geen ongeluk gebeurt. Als er iets moet worden opgeknapt, is er eerst lang ruzie over de rekening.

Nu wil die logge Britse overheid die niet zou weten wat de consument wil, daar een eind aan maken. De overheid heeft een plan van zestig miljard pond opgesteld om de rails en stations te moderniseren. Ze hoopt dat particuliere bedrijven de helft betalen. Voor de consument. Het heeft de Britse overheid nooit ontbroken aan optimisme.

    • Maarten Huygen