Swaab praat over beurszaak

De hoofdverdachte in de beursfraudeaffaire, effectenhandelaar E. Swaab, gaat zonder voorwaarden vooraf een verklaring afleggen tegenover de rechter-commissaris. Daarmee zal hij voor het eerst een inhoudelijke bijdrage leveren aan het omvangrijke dossier. De zaak-Swaab is één van de twee hoofdlijnen uit Operatie Clickfonds.

Swaab doorbreekt vandaag in een vraaggesprek met deze krant de stilte rond zijn persoon. Sinds de start van Operatie Clickfonds in 1997 heeft hij nooit openlijk over de beursfraudeaffaire gesproken. Swaab stelt dat hij feitelijk zal weerleggen dat er iets mis is met de `dubieuze transacties' waar justitie hem van beschuldigt. Het OM verdenkt hem onder meer van omkoping. Hij zou spin in het web zijn en medewerkers uit de financiële wereld geld hebben gegeven in ruil voor koersinformatie. Maar volgens Swaab zijn er ,,met gebrek aan kennis'' verbanden gelegd ,,waardoor je een sfeer schept dat `iets' niet zal kloppen.''

In het verhoor, waar drie dagen voor gepland staan, wil Swaab ook duidelijkheid geven over de grote hoeveelheid contante kasopnames die hij deed.

Swaab bezit, naast de Nederlandse, ook de Zwitserse nationaliteit. Hij staat internationaal gesignaleerd nadat hij in 1997 ontkwam naar Zwitserland. Dat land levert geen eigen staatsburgers uit. Wel kan hij niet meer reizen. Eind vorig jaar werden drie mensen uit zijn netwerk veroordeeld. Swaab weigerde tijdens die rechtszaken te getuigen en verwierp een aanbod van het OM voor een vrijgeleide van enkele dagen. Hij wilde alleen maar verklaren als de internationale signalering tegen hem zou worden ingetrokken. Die eis laat hij nu vallen.

INTERVIEW: pagina 18

    • Joost Oranje