`Skinhead' mag niet in Duitse politiek

In de Duitse politiek gaat het er heel wat ruwer aan toe dan in Den Haag. De overleden Beierse CSU-leider Franz Josef Strauss zei eens over Helmut Schmidt, ex-bondskanselier (SPD): ,,Deze man is rijp voor een inrichting.'' De SPD-politicus Horst Ehmke betitelde de Beierse CSU'er Edmund Stoiber, nu premier, als ,,het varken.'' Omdat scheldkanonnades worden aangegrepen om retorische vaardigheden te tonen, is menig debat een spektakel.

Soms gaat een politicus over de schreef en is iedereen geschokt. In het geval van minister Jürgen Trittin bijvoorbeeld, die de CDU-partijsecretaris Laurenz Meyer deze week uitmaakte voor ,,skinhead''. De groene minister van Milieu heeft er wel vaker moeite mee de juiste toon te vinden. Maar met deze uitlating werd Trittin het mikpunt van kritiek. De groene politicus werd gisteren door het parlement op het matje geroepen om zijn excuus aan te bieden – wat hij deed.

Niet alleen de oppositionele CDU/CSU en FDP, ook prominente Groenen, de Bondsdagpresident en de kanselier vonden Trittins uitlating not done. Nu de rood-groene regering net bezig is het rechts-radicale geweld te bestrijden, wordt Trittins beschuldiging aan het adres van Meyer als infaam beschouwd.

Trittin was vooral geërgerd door Meyers kritiek op het partijcongres van de Groenen, vorig weekeinde. De Groenen, die het roer een stukje naar links hebben gedraaid, waren niet alleen een ,,partij zonder leiding'' en een ,,leiding zonder partij''. Ze hadden ook nog steeds last van de ,,müsli-nostalgie'', had Meyer gezegd. De CDU-partijsecretaris ziet er niet alleen uit als een rechts-radicaal, reageerde Trittin, hij heeft ook de ,,mentaliteit van een skinhead''. Trittin was te ver gegaan. ,,De tegenstander mag niet worden vernederd'', zei Bondsdagpresident Wolfgang Thierse (SPD). De CDU eiste ook het ontslag van de minister, maar dat ging de meerderheid van het parlement te ver. En wat doen we met Edmund Stoiber, vroeg een groene parlementariër tijdens het debat. De Beierse premier beschuldigde Renate Künast, de groene Landbouwminister, deze week van ,,agrarisch nationalisme''. Künast voert een politiek die Stoiber sterk deed denken aan die van de nationaal-socialisten. Ongehoord, meende de parlementariër. Stoiber moet nu ook zijn excuus aanbieden of ,,eisen we z'n ontslag?''.