Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Uitgebreid aandacht voor het PvdA-congres in Rotterdam. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Babylon. Tweede deel van een drieluik over wonen in Nederland gaat over het Drentse dorpje Anderen, tien kilometer ten oosten van Assen. Het 250 mensen tellende dorp is een hechte gemeenschap met een rijk verenigingsleven. Ned.1, 22.57-23.49u.

KUNST

Omnibus. Aandacht voor de expositie van Sandro Botticelli's illustraties over Dante's La Divina Commedia, voor het eerst samengebracht in de Royal Academy in Londen. Afl.: Visions Of Violence And Beauty. BBC2, 20.15-21.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. O.a. discussies over het eventueel afschaffen van de landbouw en veeteelt in Nederland, de doodstraf en beleggers die hun winst in rook op zien gaan. Ned.3, 21.05-22.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Big diet: The kick-off. Zie TV-vooraf. SBS6, 20.00-21.05u.

Walk on by: The story of the popular song. Eerste deel van een serie over de geschiedenis van het populaire lied. Over hoe het hart van de muziekindustrie Tin Pan Alley in New York kon ontstaan en nummers van Irving Berlin en George Gershwin. BBC2, 21.15-22.05u.

Wintertijd. In deze nieuwe reeks is de schrijver van het Boekenweekgeschenk, Salman Rushdie, te gast. Met beeldfragmenten van onder meer Elvis Presley, U2, Bob Dylan, Velvet Underground, Talking Heads en REM. RTL5, 21.45-22.45u.

FILM

Blind Faith (Ernest R. Dickerson, 1998, VS). Stevig (rechtbank)drama over rassenhaat en rechtsongelijkheid in het Amerika van de jaren vijftig én de late jaren tachtig. Behelst twee zwarte broers: een politieman en een advocaat. Regisseur werd bekend als cameraman van Spike Lee. VRT, 13.30-15.26u.

. Things Change (David Mamet, 1988, VS). Tweede film van Mamet is een komisch misdaadsprookje met een typisch Amerikaanse moraal over zelfrespect. Eenvoudige, oude schoenpoetser van Siciliaanse komaf (Don Ameche) wordt aangezien voor machtige maffiabaas en zet samen met gedegradeerde gangster Joe Mantegna de bloemetjes buiten. SBS6, 14.00-15.40u., onderbroken door reclame.

. Saboteur (Alfred Hitchcock, 1942, VS). Vaak met Hitchcocks Sabotage (1936) verwarde thriller behoort tot zijn zogeheten mensjachtgeschiedenissen. De ten onrechte beschuldigde is dit keer een munitiefabrieksarbeider (Robert Cummings). Dit is de film die bovenop het Vrijheidsbeeld eindigt. BBC2, 14.15-16.00u., zwart-wit.

The Glass Bottom Boat (Frank Tashlin, 1966, VS). Spionageparodie annex vehikel voor Doris Day. Jonge wedewe wordt abusievelijk voor KGB-agente gehouden. BBC2, 16.00-17.50u.

Battlestar Galactica (Richard A. Colla, 1979, VS). Bioscoopversie van `pilot' van sciencefictionserie die het televisie-antwoord moest zijn op Star Wars. Ruimteschip op weg naar aarde kampt met mensenhatende Cyclons. Net5, 18.15-20.00u., onderbroken door reclame.

Masters of the Universe (Gary Goddard, 1987, VS). Naar het gelijknamige speelgoed gemodelleerd sciencefictionavontuur voor de jeugd. Met Dolph Lundgren als He-Man. BBC2, 18.35-20.15u.

Dragnet (Tom Mankiewicz, 1987, VS). Regiedebuut van scenarist Mankiewicz is een slechts bij vlagen leuke parodie op gelijknamige, in de jaren vijftig populaire televisieerie. Conservatieve inspecteur Dan Aykroyd en collega Tom Hanks bestrijden schurken als tv-dominee Christopher Plummer en seksbladenuitgever Daney Coleman. Net5, 20.00-22.00u., onderbroken door reclame.

Zorba the Greek (Michael Cacoyannis, 1964, Griekenland/VS). Muziek van Mikis Theodorakis droeg het nodige bij aan faam van folkloristische karakterstudie. Schuchtere Engelse schrijver Alan Bates leert op Kreta levenswijsheden van imposante Griekse genieter Anthony Quinn. Fox, 20.25-22.50u.

Major League II (David S. Ward, 1994, VS). Eerste van twee vervolgen op mechanische honkbal-komedie over ingesukkeld team. Andermaal met stereotiepe karakters, onder wie catcher-veteraan Tom Berenger en pitcher Charlie Sheen. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Braveheart (Mel Gibson, 1995, VS). Tweede film van acteur Gibson is een met de Oscar voor beste film bekroond epos over de 13de eeuwse Schotse rebel en vrijheidsstrijder William Wallace (Gibson zelf) en bedoeld als spectaculair entertainment. Drie uur is wel lang voor hooivorken, brandende pijlen, pek en builenpest. Net5, 22.00-1.05u., met reclame.

Sniper (Luis Llosa, 1993, VS). In Panamese jungle gesitueerde actiethriller biedt psychologisch vlak portret van de vijandigheid tussen militaire scherpschutter Tom Berenger en diens assistent: de ambitieuze nieuwkomer Billy Zane. VRT, 23.20-0.54u.

. A Cry in the Dark (Fred Schepisi, 1988, VS/Australië). Meryl Streep excelleert in afstandelijke verfilming van authentieke Dingo Baby Murder Case. Moeder wordt uitsluitend op grond van geruchten veroordeeld voor moord op haar baby, die door een wilde hond gedood zou zijn. Film is aanklacht tegen sensatiejournalistiek en Australische rechtspraak. BBC2, 23.35-1.30u.

. Persuasion (Roger Mitchell, 1995, Eng./Fr./VS). Discrete voor televisie bedoelde verfilming van laatste roman van Jane Austen (1775-1817) bevat weinig drama maar doet de kijker geloven dat hij zich aan het begin van de 19de eeuw bevindt. Ongehuwde, intelligente Anne Elliott (Sophie Thompson, het zusje van Emma) ontmoet kapitein Wentworth, met wie ze tot acht jaar eerder verloofd was. Haar gekoesterde hoop op een tweede kans wordt belemmerd door de onfortuinlijke positie van haar familie. Ned.1, 23.49-1.31u.

Soul Man (Steve Miner, 1986, VS). Uitgelaten klucht hekelt alledaags racisme. Afgeknepen rijkeluiszoon weet dankzij bruiningspillen en kroespruik aanspraak te maken op studiebeurs voor arme zwarte studenten. Ned.2, 23.50-1.33u.

. Hollow Reed (Angela Pope, 1996, Engeland/Duitsland). Psychologische bijna-thriller van de Britse Pope over het vermoeden van kindermishandeling door de stiefvader van een negenjarige jongen. Het kind zwijgt, de moeder is blind, de stiefvader dreigt, de homoseksuele vader tracht in te grijpen. Ned.3, 0.50-2.31u.

Pie in the Sky (Bryan Gordon, 1996, VS). Romantische komedie over vanuit helikopter opererende verkeersjournalist. Bijrollen van John Goodman en Peter Riegert. Net5, 1.05-2.35u., met reclame.

The Scalphunters (Sydney Pollack, 1968, VS). Lichtvoetige komische western over raciale onwennigheid tussen pelsjager Burt Lancaster en voormalige slaaf Ossie Davis. Het duo maakt jacht op scalperende bende. BBC1, 1.10-2.50u.

Nagesynchroniseerd: A Man in Africa (Bruce Beresford, 1994, VS). ARD, 23.55-1.25u.; Signpost to Murder (George Englund, 1965, VS). ARD, 1.25-2.40u., zwart-wit; Le couteau dans la plaie (Anatole Litvak, 1962, Frankrijk/Italië). ARD, 2.45-4.30u., zwart-wit.