Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder andere een debat over de vraag wat `goed' en `fout' gedrag is in oorlogen en burgerconflicten naar aanleiding van het boek Grijs Verleden van Chris van der Heijden. Ned.3, 12.07-13.02u.

7-dagen. O.a. aandacht voor de minderhedenstatus van de Chinese gemeenschap in Nederland. De eerste generatie Chinezen die in de jaren '60 in de restaurants kwam werken, is nu op leeftijd en wacht de eenzaamheid. Verder een portret van Willem Brouwer, woordvoerder van de AID (algemene inspectiedienst) tijdens de mond- en klauwzeercrisis. Ned.3, 21.05-21.00u.

DOCUMENTAIRES

ZDF Expedition - Jäger verlorener Schätze. In 1978 vond de Russische archeoloog Victor Sarianidis in een graf in Afghanistan een grote goudschat. Tijdens de Russische invasie in dat land verdween de schat spoorloos. Wat is er bekend over het lot van de circa 20.000 gouden voorwerpen? Afl.: Alexanders Aphrodite. ZDF, 19.30-20.15u.

Correspondent. In juni 2000 vermoordde de terroristische organisatie `17 November' de diplomaat Stephen Saunders in Athene. Hoewel er in 25 jaar meer dan 100 dergelijke aanslagen plaatsvonden, is er nog nooit één lid van de beweging opgepakt. Duidt dit op onmacht van de Griekse overheid? Afl.: A Greek tragedy. BBC2, 20.20-21.05u.

Panorama. Reportage over de roep om verandering bij de jonge Iraniërs. De sluier is op een kier, maar gaat hij verder open of loopt het uit op bloedvergieten? Afl.: De sluier op een kier. Canvas, 20.30-21.15u.

The Vietnam war: Descent into hell. Slot van een 3-delige documentaire over de geschiedenis van de Vietnamoorlog waarin de Vietcong de greep op het platteland weet te versterken. Afl.: 1963 tot 1965. Ned.3, 21.40-22.37u.

AMUSEMENT

Felderhof ontmoet. Nieuwe reeks ontmoetingen met eigenzinnige Nederlanders in binnen- en buitenland. Vanavond zijn dat dr. Bob Smalhout die over zijn passie voor honden en zeilen vertelt en kinderboekenschrijfster Albertine Deletaille. Ned.1, 20.57-21.52u.

KUNST & MUZIEK

Reiziger in muziek. Gesprek met violist Vadim Repin die op zijn elfde het Wieniawski Concours en op zijn zeventiende het Koningin Elisabeth Concours won. Verder in de studio twee unieke jazzgitaristen: Philip Catherine en Jesse van Ruller. Tot slot vertelt Jaap van der Klomp over zijn boek One Night Stand. Ned.3, 11.00-12.00u.

De plantage. Debat over de zin en onzin van het thema van de Boekenweek met de schrijvers Saïd el Haji, Afshin Ellian, Sevtap Baycili en Yuhong Gong. Ook een gesprek met Judith Uyterlinde naar aanleiding van haar boek Eisprong.Ned.3, 17.00-18.00u.

Beeldenstorm. Henk van Os laaft zich aan de half-affe kunst en voorwerpen van Joseph Beuys die maar geen kunst willen worden. Afl.: Joseph Beuys Schloss Moyland, Bedburg-Hau (D). Ned.1, 18.17-18.29u.

Het uur van de wolf. Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.30-20.30u.

Israel rocks – a journey through music between vision and divisions. Herhaling van de documentaire uit mei van het vorig jaar over de tegenstrijdigheden in de Israëlische maatschappij aan de hand van de diversiteit van de muziek die er wordt geproduceerd. De documentaire ontving op het Monte Carlo Television Festival de prijs van de internationale Radio en Televisie Universiteit de Prix URTI. Ned.1, 18.29-19.30u.

Rubriek 700. Actrice Mia Farrow interviewt oud-diplomaat Roland Lauder. Hij is de voorzitter van het Museum of Modern art in New York, maar ook zoon en erfgenaam van cosmetica-koningin Estée Lauder. Hij gunt Mia Farrow een blik in zijn rijke verzameling kunst. Canvas, 21.55-22.20u.

Pink Floyd: Behind The Wall. Engelse muziekspecial die ingaat op het ontstaan van de theaterachtige rockshow en het album The Wall van de rockformatie Pink Floyd. Naast verhelderende interviews met de bandleden, wordt duidelijk hoe de formatie zich heeft ontwikkeld tot de meest indrukwekkende live-act ter wereld. RTL4, 23.45-0.45u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling uit april 1999 van het portret van de Franse kunstenaar Bernard Buffet (1928-1999) die gezien werd als één van de belangrijkste schilders van de twintigste eeuw. Zijn streng expressionisme wekte bewondering óf afschuw op. In oktober pleegde hij op 71-jarige leeftijd zelfmoord. Ned.2, 0.29-1.30u.

FILM

Astérix et Cleopatra (René Goscinny & Albert Uderzo, 1968, Frankrijk/België). Tweede, relatief geslaagde tekenfilm met de dikke en de dunne Galliër, pleegt desondanks de liefhebbers van de stripalbums andermaal teleur te stellen. VRT, 13.30-14.38u.

Nothing in Common (Garry Marshall, 1986, VS). Vlotte komedie behoorde tot de eerste films die gedetailleerd inzicht boden in de wereld van de yuppies. Toch al overbelaste executive Tom Hanks krijgt van doen met opdringerige, zojuist gescheiden ouders. Film houdt het midden tussen een Claude Sautet en een Neil Simon, maar wordt ontsierd door moralisme over levensbelang van familiebanden. SBS6, 13.45-15.40u., met reclame.

. La vida es silbar (fernando Pérez, 1998, Cuba). Tijdens het Rotterdamse filmfestival van 1999 met de Prijs van de Nederlandse filmkritiek bekroonde, poëtisch-surrealistische collage van verhalen over vastgelopen levens in Havana. Ned.3, 14.07-15.47u.

Das Wirtshaus im Spessart (Kurt Hoffmann, 1957, West-Duitsland). Succesvolle muzikale klucht naar verhaal van Wilhelm Hauff. Gravin Liselotte Pulver wordt gegijzeld in rovershol. ZDF, 15.25-17.00u.

The Seven-Ups (Philip D'Antoni, 1973, VS). In het kielzog van The French Connection vervaardigde, harde politiethriller, gesitueerd in New York. Met Roy Scheider als undercover cop. Fox, 20.25-22.154u., met reclame.

Parenthood (Ron Howard, 1989, VS). Bitterzoete comedy over slopend ouderschap. Observaties van een viertal gezinnen, waaronder dat van de bezorgde Steve Martin en Mary Steenburgen en dat van alleenstaande moeder Diane Wiest. Een feest van herkenning, ondanks sentimenteel slot. BBC1, 24.00-2.00u.

Ruby Cairo (Graeme Clifford, 1993, VS/Japan). Even stuurloos als ouderwets ogend mengsel van avontuur, comedy, romance en thriller verspilt de talenten van Andie MacDowell en Liam Neeson. Zij volgt van Panama via Berlijn en Athena tot in Caïro de sporen van haar verdwenen echtgenoot. Neeson helpt haar een handje. BBC2, 1.15-3.00u.

Press for Time (Robert Asher, 1968, Engeland). Geforceerde klucht met Norman Wisdom als gemanipuleerde verslaggever van regionaal dagblad. Maandag, BBC2, 14.40-16.20u.

Nagesynchroniseerd: The Patsy (Jerry Lewis, 1964, VS). ARD, 15.05-16.45u.; Hommes, femmes, mode d'emploi (Claude Lelouch, 1996, Frankrijk). ARD, 23.35-1.30u.; César et Rosalie (Claude Sautet, 1972, West-Duistland/Frankrijk/Italië). ADF, 23.35-1.20u.