Schipbreuk: 16 illegalen verdronken

Bij een schipbreuk voor de kust van het Franse deel van Sint Maarten zijn woensdag zeker zestien illegalen verdronken. Twintig opvarenden werden gisteren nog vermist. Dat zegt luitenant-ter-zee Middel van de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba op het coördinatiecentrum in Willemstad, Curaçao.

Twee Dominicanen die door een vissersboot waren opgepikt, vertelden dat hun open bootje Esperanza met naar schatting 38 illegalen was vergaan tussen Anguila en Sint Maarten. De Antilliaanse krant Amigoe meldt dat het merendeel van de opvarenden afkomstig is uit Haïti en de Dominicaanse Republiek. Volgens de twee overlevenden Juan Pablo Santana (22) en Delia Rua (24) hebben de illegalen 600 dollar betaald voor de reis. Het is niet ongebruikelijk dat illegalen St. Maarten als tussenstop gebruiken om verder te reizen naar de Verenigde Staten.

Aan de reddingsactie hebben tot de duisternis inviel Nederlanders, Fransen en Amerikanen meegedaan. In totaal zijn twaalf helikopters, een Orion-patrouillevliegtuig en zes schepen ingezet.

De coördinatie van de zoekactie is gisteren overgenomen door het Franse leger, omdat die over betere nachtapparatuur beschikt dan de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba.

De melding van de schipbreuk kwam donderdagochtend bij de Kustwacht binnen.

Luitenant-ter-zee Middel zei gisteren in de Amigoe niet te verwachten dat nog overlevenden in zee worden gevonden. ,,De boot is woensdagavond rond elf uur gezonken. De overlevenden die gistermorgen gevonden zijn, lagen al negen, tien uur in het water. Wij gaan ervan uit dat mensen in een goede conditie zijn en voldoende vetbescherming hebben, het hier zes tot zeven uur uithouden in het water. De overlevenden die zijn gered waren al behoorlijk onderkoeld.''