Rockopera vol samples

Koen wil later drummer worden. Als hij door een val in een coma geraakt, komt hij, via de Lange Winderige Weg en Over De Brug in `Het Wereldje' terecht, waar hij op zoek gaat naar zijn vader. Om te overleven in dit merkwaardige boogie wonderland, moet hij leren een televisie uit een hotelraam te gooien, om geheime aanwijzingen te horen in achterstevoren gedraaide singles; en om te rappen, te rocken, en te jammen.

Uiteindelijk moet hij de Gitaar der Gitaren uit een rotsblok trekken. Deze Gitaar wordt bewaakt door een heks die Yoko heet. Ze lijkt op Janis Joplin, en ze zingt als Nina Hagen.

Voor de rockopera Hit!, uitgevoerd door jeugdtheatergroep Artemis, schreef cabaretier Tom de Ket, bekend van het duo Van Houts en De Ket, een speels sprookje waarin hij archetypische sprookjeselementen vermengde met legendes uit de popgeschiedenis. Zijn rockopera wordt verluchtigd door vele pophits die De Ket van een nieuwe tekst voorzag. Als Koen afscheid neemt van zijn moeder, zingt hij `Bohemian Rhapsody' van Queen. Als hij in coma ligt, zingt zijn moeder: `Koen kun je me horen?', net als in de rockopera Tommy van The Who. De schurk in het verhaal, MC Hamerslag, introduceert zichzelf met `Sympathy for the Devil' van The Rolling Stones.

Zo zit Hit! boordevol verwijzingen. De subtielste zijn de leukste. Zoals de veerman die Piet heet, die van paling en emmers vol snot en slijm houdt, of Het Wurgcontract dat zich als een python om de nek van Koen wikkelt.

Voor de ouders en grootouders in de zaal is dit melige gesample heel leuk, maar de kinderen, voor wie dit gemaakt is, hebben er niets aan. Vooral niet omdat De Ket vrijwel uitsluitend muziek uit de jaren zestig en zeventig heeft genomen.

Gelukkig is het stuk ook zonder al de verwijzingen eenvoudig, spannend en grappig. Bovendien zijn de kinderen, dankzij de tv-zender TMF, op zich wel bekend met de popcultuur. Menig kind droomt er tenslotte van ooit zelf poster te worden.

Regisseur Matthijs Rümke heeft van Hit! een eenvoudige musical gemaakt met veel vaart en humor. De spelers vormen tevens de band, de muziek is goed geïntegreerd in het verhaal.

Martijn Fischer, als Koen, is in zijn oversized kleding zeer overtuigend als een dwars kind. De anderen spelen de rare popfiguren die Het Wereldje bevolken, in uitzinnige kostuums met rare hoeden en dreadlocks tot op de grond. Ontroerend is de groupie wier favoriete bands steeds uit elkaar gaan: ,,Zelfs mijn ouders zijn uit elkaar.''

Hit! is een beetje simpel, vet en plat; maar ook dat hoort ook bij de popcultuur.

Voorstelling: Hit! van Artemis. Tekst: Tom de Ket. Regie: Matthijs Rümke. vanaf 7 jaar. Gezien: 4/3 Theater Artemis Den Bosch. Tournee t/m 13/5. Inl. (073) 6123 223 of www.artemis.nl.

    • Wilfred Takken