PSV gaat daders hard aanpakken

PSV wil de aanhangers die donderdagavond in Eindhoven het UEFA-Cupduel tegen Kaiserslautern ernstig verstoorden, hard aanpakken. De club probeert de daders door beelden van de televisie en het eigen videosysteem te achterhalen.

Dit heeft commercieel directeur Fons Spooren van de Eindhovense club gisteren verklaard. PSV heeft de officier van justitie om advies gevraagd welke civielrechtelijke procedure de club kan beginnen tegen de aanhangers. PSV geeft de relschoppers een stadionverbod en probeert ook de schade op hen te verhalen. De club kent in elk geval de man die het veld betrad, door doelman Waterreus werd opgevangen en vervolgens werd afgevoerd. Ook de andere supporters die het veld even later wilden bestormen, zijn herkend.

PSV kreeg veel kritiek omdat het hek openging, waardoor de aanhangers bijna het veld konden betreden. Volgens Spooren, bij de club belast met veiligheid, is dat niet te vermijden wanneer de druk op het hek groot is. ,,Ongeveer honderd man duwden tegen het hek, omdat ze de man te hulp wilden komen die net werd afgevoerd'', aldus Spooren. Hij wees erop dat in het stadion bij controles voor het EK 2000 geen enkele zwakke plek werd geconstateerd.

De UEFA velt woensdag een oordeel over PSV. De club heeft de bond gevraagd of het in Zwitserland eerst mag uitleggen wat er precies is gebeurd. PSV wil ook duidelijk maken dat het zelf alles heeft gedaan om de rellen te voorkomen. Volgens Spooren houdt de club rekening met een voorwaardelijke straf. Enkele duels buiten het stadion moeten spelen zou hij een zware sanctie vinden.

Voorzitter Ger van Os van de supportersvereniging van PSV vraagt zich af waarom de Mobiele Eenheid zo laat ingreep. ,,Het gedrag van deze zogenaamde supporters is te zot om over te praten. Maar deze rellen waren te voorkomen. De ME was paraat in het supportershome en kon dus ingrijpen. De agenten kwamen pas in actie nadat het hek al was geforceerd.''

De UEFA wilde zich gisteren niet uitspreken over mogelijke sancties, maar het is denkbaar dat PSV enkele duels buiten Eindhoven zal moeten spelen. Eind vorig jaar kreeg PSV al een boete van 42.000 gulden omdat aanhangers in het duel met Anderlecht een ander vak waren binnengedrongen.

PSV werd donderdag uitgeschakeld in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi. Nadat PSV een strafschop miste, benutte Kaiserslautern er wel een. Vervolgens werd PSV'er Van Bommel met een tweede gele kaart weggestuurd, waarna een supporter het veld oprende. Daarna forceerden andere supporters een hek. Suppoosten, PSV-trainer Gerets en enkele spelers kwamen tussenbeiden. Vijftien suppoosten en twee politieagenten raakten gewond.