Productie VS krimpt met 0,6 procent

De industriële productie in de Verenigde Staten is in februari met 0,6 procent gedaald, maar het consumentenvertrouwen is juist een fractie gestegen, zo is gisteren bekend geworden.

Het toegenomen consumentenvertrouwen temperde de hoop van beleggers op een spoedige rentedaling. Ze rekenden op driekwart procent renteverlaging. In plaats daarvan zal de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, komende dinsdag de rente mogelijk slechts met een half punt verlagen tot 5,0 procent.

Die teleurstelling miste zijn uitwerking op de aandelenkoersen niet. De Dow Jones en de Nasdaq-index daalden wederom met procenten tot hun laagste niveaus in twee jaar. De Dow zakte 2,07 procent, de Nasdaq-index 2,6 procent.

,,De financiële cijfers bevestigen opnieuw de enorme groeivertraging die onderweg is'', zei Michael Casey, econoom bij beleggingsfonds Federated Investors. ,,Maar we zijn nog niet in de afgrond gevallen. Ik verwacht dat de Fed de verlaging van de rente zal beperken tot een half procentpunt.'' Volgens hem zal het dumpen van aandelen op de beurzen dan ook nog even doorgaan, maar daarna is er tijd voor bezinning.

Hij wijst erop dat de werkloosheid in de VS nog steeds laag ligt – op 4,2 procent van de beroepsbevolking. Maar als de berichten over massa-ontslagen echt zullen doorwerken in de cijfers, dan wordt de situatie ernstiger. Want afname van het weelde-effect door dalende aandelenkoersen is volgens hem economisch gezien minder invloedrijk dan daling van de koopkracht door toename van de werkloosheid. ,,Het zou me niet verbazen als in een van de komende maanden opeens een forse stijging van de werkloosheid te zien is'', zegt hij.

De industriële productie daalde in februari met 0,6 procent, 0,2 punt harder dan analisten hadden verwacht. Het was de vijfde achtereenvolgende maandelijkse daling.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan ging een fractie omhoog tot 91,8 in maart. In februari bedroeg deze index 90,6. De verwachting was een daling tot 89,5.

Het aantal huizen waarvan de nieuwbouw vorige maand begon daalde met 0,3 procentpunt in vergelijking met januari. In vergelijking met een jaar geleden ligt dit cijfer ongeveer tien procent lager.

De index van de producentenprijzen steeg met 0,1 procentpunt, maar zonder voedsel en brandstof mee te rekenen was er sprake van een daling met 0,3 punt. Dit laatste cijfer was voor sommige beleggers nog een strohalm om bij hun overtuiging te blijven dat de Fed de rente komende dinsdag wél met driekwart procentpunt omlaag zal brengen. Kans op toenemende inflatie is er immers niet.