POM TAJER MET KIP

Elke Surinaamse snackbar die zichzelf respecteert heeft een broodje pom in de aanbieding. Naar Creools gebruik gaat het om kip en zoutvlees tussen twee lagen geraspte tajerwortel. Hindoestanen laten het zoutvlees weg, want dat komt van het heilige rund. Pom (tajer) is ook een populair hoofdgerecht.

Ontdooi de tajer. Hak de kip in stukjes en wrijf die in met zout, peper, nootmuskaat en een eetlepel citroensap. Pel en snipper de ui. Pel twee teentjes knoflook en pers ze uit. Snijd de peper fijn. Bak de stukken kip in hete olie in een braadpan rondom bruin. Bak de geperste knoflook, het meeste van de peper en de helft van de snippers ui twee minuten mee. Snijd de tomaten in stukken.

Doe de laurierbladen, stukken tomaat en het bouillontablet in de pan. Giet er twee deciliter water bij. Stoof de stukken kip twintig tot dertig minuten op laag vuur (kipfilet: tien minuten). Breng de jus op smaak met ketjap, de helft van de selderij, en met zout en peper. Doe de tajer in een kom. Roer er de rest van ui, peper, bladselderij, en de laatste teen knoflook (geperst), en verder het sinaasappelsap, de suiker en twee eetlepels citroensap door. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.

Schep de helft van de jus van de kip door de tajer. Schep de helft van het tajermengsel in een grote ingevette ovenschaal. Leg hierop de stukken kip en dek die af met de rest van de tajer. Giet daarover de rest van de jus. Bak het gerecht in het midden van de oven in vijf tot zes kwartier goudbruin en gaar. Menusuggestie: salade van komkommer en tomaat.

    • Annelène van Eijndhoven