Politiek overleg over verlof

Staatssecretaris Verstand (Emancipatie, D66) gaat politiek overleg voeren met de PvdA en D66 om uit een impasse te raken over een langdurige verlofregeling. Dat is gisteren in het wekelijkse kabinetsberaad besloten.

Verstand kwam deze week in aanvaring met de coalitiepartijen PvdA en D66 omdat die de Wet financiering loopbaanonderbreking willen oprekken. Volgens deze wet kunnen werknemers die langdurig verlof opnemen voor stervensbegeleiding een subsidie van bijna duizend gulden per maand krijgen. PvdA en D66 willen met instemming van GroenLinks en de ChristenUnie dat dit ook gaat gelden voor ouders die tijdelijk voor een ernstig ziek kind willen zorgen. Maar Verstand is hier tegen omdat het tussen de 540 miljoen en 1,2 miljard gulden zou gaan kosten. PvdA en D66 betwijfelen deze bedragen. Verstand riep de partijen tevergeefs op te wachten op het kabinetsstandpunt over langdurig betaald zorgverlof, dat nog dit jaar zal verschijnen.

Volgens premier Kok is er nog ,,geen grote crisisdreiging'' maar is nader beraad wel nodig. De stemming over de Wet arbeid en zorg, waar genoemde regeling deel van uitmaakt, zal worden uitgesteld van aanstaande dinsdag naar waarschijnlijk een week later. Verstand zal ook alle financiële consequenties van amendementen op deze wet op papier zetten, zodat het kabinet dan volgende week kan bepalen of die wel of niet aanvaardbaar zijn.