Pochen met Rushdie

De vakantie in het buitenland ziet er somber uit voor chauvinisten en dat zijn bijna alle Nederlanders. Er is dit jaar niets om over op te scheppen tegen buitenlanders. Het poldermodel is een beetje lek. Er is inflatie, stakingsdreigingen, niet genoeg personeel. De kroonprins trouwt misschien met de dochter van een minister uit de Argentijnse junta. Het Nederlandse voetbal haalt de ene zeperd na de andere en het internationale schaatssucces is alleen in Nederland bekend. Oud-president Clinton, in eigen land veracht wegens gratieverlening aan boeven, is in Nederland nog een lunch waard van 25.000 gulden per bord.

Maar de internationaal bekende schrijver Salman Rushdie heeft ons geholpen en zette voor 72.500 gulden zomaar wat Nederlandse namen in zijn razendsnel geschreven roman. Zo aardig. Eerst heeft Nederland de roman Woede voor zich alleen als boekenweekgeschenk, dit najaar komt het overal ter wereld uit. Zouden die Nederlandse namen er dan ook nog in staan?

Deze zomer kunnen we in het Engels zeggen dat we allemaal een beetje worden genoemd door Salman Rushdie. Het Rijksmuseum, poppenhuizen, Ruud Gullit, Patrick Kluivert en Marco van Basten staan er in. Het verhaal speelt wel in New York, maar de hoofdpersoon woont op Amsterdam Avenue. Die allee heeft Rushdie met opzet gekozen. De Great Namedropper is nu een Nederlands schrijver waar we in het buitenland mee voor de dag kunnen komen.

    • Maarten Huygen