Palestijnen betogen tegen afsluitingen

Palestijnse demonstranten hebben gisteren in de bezette Palestijnse gebieden Israëlische vlaggen verbrand, lof uitgesproken voor plegers van zelfmoordaanslagen en om wraak geroepen tegen de Israëlische afsluitingen.

Op sommige plaatsen raakten betogers slaags met Israëlische militairen tijdens deze nieuwe `Dag van Woede'. Daarbij viel een dode; acht demonstranten werden gewond. In Gaza werden tijdens een protestbijeenkomst van de extremistische Islamitische Jihad jonge kinderen ten tonele gevoerd die een zelfmoordaanslag naspeelden.

Israël op zijn beurt kondigde aan de afsluitingen van Palestijnse steden en dorpen, die neerkomen op een economische wurging van het gebied, verder te verlichten. Zo zal de Allenbybrug tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever overdag worden heropend voor vervoer van goederen. Ook twee passages tussen de Gazastrook en Israël gaan weer open voor transport van goederen.

Volgens een regeringscommuniqué zullen de bestaande sancties verder worden versoepeld ,,als het geweld van de Palestijnen afneemt''. Tegelijkertijd gaven de autoriteiten bijzonderheden over terroristische acties door drie gearresteerde leden van Yasser Arafats organisatie Al-Fatah en zijn lijfwacht, Eenheid 17. De drie zijn volgens Israël verantwoordelijk voor aanslagen waarbij acht doden zijn gevallen, onder wie de zoon en schoondochter van de joodse extremist Meir Kahane. De krant Ha'aretz schreef dat de drie mannen hadden bekend dat de commandant van Eenheid 17 tot de aanslagen opdracht had gegeven.

De Europese Unie heeft meegedeeld dat voor de Palestijnen uitgetrokken hulp ter waarde van 60 miljoen euro (130 miljoen gulden) pas daadwerkelijk wordt gegeven als Arafats bestuur kan laten zien waar het geld heengaat. ,,We willen een hard, realistisch budget zien, we willen grotere transparantie zien, we willen een harde toezeggingen zien om corruptie aan te pakken'', zei Eurocommissaris Chris Patten deze week in Jeruzalem na een ontmoeting met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres. Patten deed anderzijds een beroep op Israël de afsluitingen te versoepelen.