Op zeewier de wereldzeeën over

De Franse solozeiler Yves Parlier finishte gisteren in de Vendée Globe na weken op zeewier en vliegende vissen te hebben geleefd. Zo werd hij de beroemdste schipbreukeling die – met schip – naar huis terugkeerde.

Hij was gladgeschoren, opgewekt en allerminst krachteloos. Direct na het passeren van de finishlijn zette hij zijn tanden in een paar toegeworpen chocoladerepen en riep toen lachend: ,,Dat was ongeveer net zoveel, als ik de afgelopen 48 dagen heb gegeten.''

De Franse solozeiler Yves Parlier keerde gisterenmiddag als een waardige schipbreukeling - zij het met schip - terug in het Franse havenplaatsje Les Sables d'Olonne. Daar was hij vorig jaar begin november als een van de favorieten in de nonstop solorace Vendée Globe gestart. De eerste weken domineerde Parlier de wedstrijd, tot hij begin december net over de veertigste breedtegraad op weg naar de Zuidelijke Oceaan teveel risico nam en zijn mast brak.

Onder noodtuig bereikte Parlier, die weigerde de strijd te staken, het zuidelijkste puntje van Nieuw-Zeeland. Daar ging hij voor anker en in acht dagen tijd wist de zeiler met een ongelooflijke inventiviteit een nieuwe mast van 18 meter (oorspronkelijk 26 meter) te plakken en op eigen kracht weer overeind te zetten. Hoewel een paar journalisten dagenlang om hem heen cirkelden, voorzien van voedsel en helpende handen, maakte Parlier geen gebruik van de aangeboden diensten. Hij wenste de wedstrijd uit te varen binnen de regels. Die staan assistentie in welke vorm dan ook niet toe.

Parlier maakte voor hij weer van wal stak nog een vlot van jerrycans en viste wat mosselen en vers water uit een riviertje. Toen al wist de zeiler dat de boot thuisbrengen niet het grootste probleem zou worden, maar zijn krappe voedselvoorraad aan boord. Die had hij voor vertrek ingeschat op iets meer dan negentig dagen.

Na het ronden van Kaap Hoorn viste Parlier zoveel mogelijk zeewier op en hing het in strengen te drogen in zijn boot. Via de email kreeg hij van het wereldwijde publiek en een Japanse kok tips hoe het zeewier te bereiden. Zijn dieet vulde hij aan met vliegende vissen en een enkele `echte' vis. De laatste week voor aankomst werd Parlier gekweld door hevige maagpijnen, maar de Fransman zeilde stug door.

Parlier evenaarde met deze prestatie volgens velen de heldendaad van de Engelse zeiler Pete Goss, die in de vorige editie van de Vendée Globe de Fransman Raphael Dinelli in een vliegende storm uit de golven van de Zuidelijke Oceaan redde. En waar de vorige Vendée de aandacht trok door kapseizingen en spectaculaire reddingen, kenmerkt deze Vendée zich vooral door uitzonderlijke staaltjes zeemanschap, tactisch vernuft (waaraan Michel Desjoyeaux de overwinning dankte) en recordbrekende snelheden.

Parlier, die voor de derde keer deelnam, behaalde in de Golf van Biskaye met zijn gerepareerde mast en zeilen nog een snelheid van twaalf knopen. Als beloning finishte hij gisteren regulier, na 126 dagen, 23 uur en 36 minuten nonstop solo op zee. Daarmee kwam Parlier 35 dagen later binnen dan winnaar, maar eindigde hij niet eens als allerlaatste. Parlier werd dertiende.

Van de 24 oorspronkelijk gestarte deelnemers zijn er negen uitgevallen, van wie drie de wedstrijd na reparaties aan wal buiten mededinging voltooiden. Sommigen konden na schade echt niet verder, zoals de Belg Patrick de Radigues die de eerste week boven Lissabon strandde en de Rus Fedor Konjoekhov, die wegens schade en nierproblemen naar Australië moest uitwijken.

Twee deelnemers bevinden zich nu nog op zee. Hekkensluiter is de Italiaan en oudste deelnemer Pasquale de Gregorio, die de evenaar nog moet passeren. Hij klaagt niet over zijn achterstand maar over zijn tekort aan sigaren. ,,Ik hoop'', zei De Gregorio voor vertrek, ,,dat ik nog steeds zestig ben als ik finish.'' Hij is begin april jarig.

    • Florence van Berckel