Mond- en klauwzeer 1

Wim Köhler (NRC Handelsblad, 5 maart) en dierenarts Schaftenaar (15 maart) vinden dat de jaarlijkse vaccinatie van de rundveestapel weer moet worden ingevoerd. Dat kost de EU zo'n 200 miljoen euro per jaar. Verlies van exportmarkten als gevolg van vaccinatie komt daar nog bovenop. Dat we in Europa door de bank genomen goed in staat zijn om mond- en klauwzeer (MKZ) buiten de deur te houden is de afgelopen 10 jaar bewezen. We moeten de zaak alleen niet zo uit de hand laten lopen als thans in Engeland. De toegepaste stamping-out werkt alleen als je 80 procent van de contacten kunt traceren. Dat is met de huidige weerscondities – verspreiding door de lucht – al weken niet meer het geval.

Moderne MKZ-vaccins zijn in staat – mits adequaat toegepast – om een uitbraak binnen een week tot staan te brengen. Dat is een half jaar geleden in Zuid-Afrika bewezen. Hetzelfde type O virus veroorzaakte daar uitbraken. Toen contacten niet meer voldoende traceerbaar bleken is een (uitgebreide) ringvaccinatie uitgevoerd: einde uitbraak.

Waarom dan ook in Engeland geen vaccinatie? Omdat het risico dat gevaccineerde virusdragers (carrier) zouden ontstaan, export naar bepaalde landen blokkeert. Het virus wordt soms in geringe mate uitgescheiden in het speeksel. Antistoffen schakelen het echter uit en er zijn geen aanwijzingen dat gevaccineerde carriers oorzaak kunnen zijn van nieuwe uitbraken. Dit in tegenstelling tot `natuurlijke' carriers zoals te vinden onder doorgeziekte koeien en de buffels in het Kruger Park in Zuid-Afrika. Het onderscheid tussen natuurlijke carriers en gevaccineerde carriers wordt echter internationaal niet gemaakt. Daarom wordt gebruik van vaccins bestraft met een langdurig export verbod. Zuur te bedenken dat er thans wellicht in Engeland meer natuurlijke carriers rondlopen dan er ooit bij tijdige toepassing van ringvaccinatie aan gevaccineerde carriers zouden zijn ontstaan. Engeland had al weken geleden ring-vaccinaties moeten uitvoeren. Frankrijk en mogelijk andere Europese landen dienen niet te aarzelen.

    • S.J. Barteling