Kok: aan de Kamer wordt niet getornd

Premier Kok heeft de uitspraken van minister Korthals (Justitie) over de inperking van de invloed van het parlement bij de Europese besluitvorming, afgezwakt. Aan de rol van de Tweede Kamer zal niet worden getornd.

Dit zei Kok gisteren na afloop van de ministerraad. Minister Korthals (Justitie) bepleitte donderdag de rol van het parlement te beperken. Ministers die in Brussel besluiten nemen, zouden niet meer altijd afhankelijk moeten zijn van een mandaat van de nationale parlementen. Zij moeten in sommige gevallen alleen nog een adviserende bevoegdheid krijgen, net als het Europees parlement, aldus de VVD-minister. PvdA (,,met stomheid geslagen''), CDA (,,te gek voor woorden'') en GroenLinks (,,schandalig'') reageerden verbolgen.

Volgens Kok is er geen sprake van dat rechten van het parlement worden beknot. ,,Korthals heeft willen illustreren dat er nadelige effecten voor andere landen zijn als Nederland zaken tegenhoudt.'' Korthals wil volgens de premier alleen maar voorkomen dat uitvoering van Europees beleid door Nederland sterk wordt vertraagd.

De aanleiding voor de uitspraken van Korthals was de aanvaring van staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) met de Tweede Kamer over Brusselse voorstellen over grenscontroles en afgifte van visa. Korthals kon daardoor donderdag in Europese raad voor justitieministers bij twee hamerstukken niet akkoord gaan.

Volgens Korthals leiden dergelijke kwesties er toe dat Nederland binnen de Europese Unie geïsoleerd komt te staan. Den Haag dreigt nu de toewijzing van een Europese politieacademie mis te lopen, zo zei Korthals te hebben vernomen.

Dinsdag debatteert Korthals met de Tweede Kamer over diens uitlatingen. Kok zei er alle vertrouwen te hebben dat de minister en het parlement er in alle redelijkheid over zullen praten. ,,Korthals wil geen principieel debat over de rechten van het parlement, maar over een praktische oplossing.''

Een woordvoerder van Korthals beklemtoont dat de minister alleen voor een adviesrecht in plaats van instemmingsrecht pleit als het gaat om uitvoeringsbesluiten, niet als het gaat om inhoudelijke kwesties. Korthals vindt volgens de woordvoerder niet dat hij door Kok is teruggefloten. De minister wil tot het debat in de Tweede Kamer niet meer reageren.